| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 16 de juny de 2024


diumenge, 15 de juny de 2003
>

ERC i CiU de Gelida pacten mitja hora abans del ple i compartiran l'alcaldia

El PSC, que va oferir «in extremis» un acord semblant a CiU, passa a l'oposició tot i ser la primera força

DAVID MARÍN . Gelida
El cap de llista d'ERC, Miquel Carrillo, va ser proclamat ahir alcalde de Gelida gràcies als quatre vots dels republicans i el dos vots de CiU. Carrillo substitueix, així, Lluís Valls, del PSC, que és la força més votada i té cinc regidors. L'acord entre ERC i CiU preveu compartir l'alcaldia: tres anys per a Miquel Carrillo i un per al cap de llista convergent, Francesc Rosell. L'any d'alcaldia de Rosell no serà ni el primer ni l'últim del mandat. L'acord es va decidir ahir, mitja hora abans del ple municipal. Les pressions fetes durant el matí des de Sant Sadurní, on governen CiU i ERC, van facilitar el pacte.

Era un quart de dotze del migdia, quan una delegació d'ERC de Gelida va entrar al local de CiU, al carrer Major. Era l'últim intent per arribar a un acord de govern. L'exigència de CiU de compartir l'alcaldia era l'obstacle principal. Però aquest cop hi va haver acord: tres anys d'alcaldia per al republicà Miquel Carrillo, i un any a mig mandat per al convergent Francesc Rosell. De tot això, els socialistes se'n van assabentar a les portes del centre deu minuts abans del ple. Van intentar reaccionar. Joan Sayol, del PSC, va trucar a Francesc Rosell i va oferir a CiU un pacte en els mateixos termes que ERC. Segons Sayol, Rosell li va dir que ho havia de consultar. Rosell, que no va voler comentar aquests fets, va sortir al balcó de l'edifici amb el mòbil i s'hi va estar deu minuts, fet que va retardar l'inici de la sessió. Però el vot de CiU no va variar, i va donar l'alcaldia a ERC. El pacte no és aliè al de Sant Sadurní, on CiU i ERC governen junts des de fa 8 anys, i ara han repetit l'acord. La nit anterior, Carillo va explicar als seus companys de Sant Sadurní les dificultats d'aconseguir l'acord amb CiU. Al matí d'ahir, ERC de Sant Sadurní va advertir CiU que s'abstindria de la proclamació de Joan Amat com a alcalde si a Gelida CiU donava l'alcaldia al PSC. «En cap cas hauríem trencat el pacte», explicava hores més tard el cap d'ERC de Sant Sadurní, Albert Prat, «només els vam fer veure que el més lògic era repetir la bona col·laboració de Sant Sadurní a Gelida.» El pacte entre ERC i CiU no preveu encara la distribució de regidories. Carrillo va oferir al PSC, durant el ple, afegir-se al govern amb alguna fórmula de col·laboració. El PSC, però, no estava ahir per pactes. Lluís Valls va expressar en el ple la seva «sorpresa i indignació» perquè no s'ha respectat la llista més votada i la que ha crescut més.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Pocs minuts per quatre anys

> LES FRASES

> La socialista Helena Arribas es converteix en la primera alcaldessa del Vendrell

> S'ha acabat la Catalunya dual

> CiU s'enfila a l'alcaldia de Calafell tot i ser la tercera força, gràcies al vot de Parera

> Palamós. Cadaqués. Santa Coloma de Farners. Aiguaviva. Roses. Girona.

> Joan Clos és proclamat alcalde de Barcelona i critica les «polítiques antisocials» del PP

> Els partits d'esquerra acaparen la majoria d'alcaldies a Catalunya, amb ERC com a força decisiva

> Nadal, Pérez i Sabaté revaliden l'alcaldia sense sorpreses a Tarragona, Reus i Tortosa

> Girona té per primer cop govern tricolor, i el PSC dóna inesperadament l'alcaldia d'Anglès a ERC

> Joan Amat, investit alcalde de Sant Sadurní d'Anoia amb els vots de CiU i ERC

> Joan Aguado repeteix a l'alcaldia de Vilafranca tot esperant que ERC es decideixi a fer govern

> Josep Antoni Blanco augmenta el seu domini

> Jordi Baijet és proclamat alcalde de Sitges amb els vots a favor de l'Entesa, ERC i AxS

> Sixte Moral és investit novament alcalde de Vilanova, amb el suport d'ERC i ICV-EUiA

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.