Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Muixeranga, patrimoni de la humanitat

Origen comú

Himne

Els castells, també


divendres, 2 de desembre de 2011
La Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (Ribera Alta) ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La institució internacional en destaca el valor cultural i la transmissió que se n'ha fet generació rere generació. La festa, que té l'origen en el segle XIII, inclou peces teatrals, processons i balls, entre els quals hi ha el de la Muixeranga.

El conjunt de les festes de la Mare de Déu de la Salut, que tenen lloc a Algemesí el 7 i 8 de setembre de cada any per a rememorar la troballa de la imatge de la Mare de Deu per un veí de la població el 1247, és el que ha estat nomenat patrimoni immaterial de la humanitat. Juntament amb la Muixeranga, la peça clau i més important, es destaquen els balls dels tornejants, els batonets, la carxofa i els pastorets.

Origen comú


Molta gent considera les figures de la Muixeranga l'antecendent dels castells, però hi ha coincidència entre els experts en el fet que tenen un origen comú en les moixigangues, però no són l'una origen dels altres. A diferència dels castells, de fet, la Muixeranga manté la representació plàstica religiosa i l'alçada no és el factor més important.

Himne


La muixeranga és el ball central de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí. Aquests quadres o construccions de torres humanes s'acompanyen d'una melodia, que pren el mateix nom, i que des de la transició democràtica és considerada l'himne no oficial del País Valencià. En la dansa, la música és interpretada per tabalet i dolçaina, tot i que multitud de grups i bandes n'han fet les seves pròpies versions.

Els castells, també


Ara fa un any els castells també van rebre el reconeixement internacional de la UNESCO, que els va declarar patrimoni cultural immaterial de la humanitat. El Comitè Intergovernamental per la Salvaguarda de la UNESCO va recalcar que els castells preconitzaven els valors de la continuïtat, de la cohesió social i de la solidaritat. La candidatura, l'havien impulsada el 2007 la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la revista Castells i el Centre UNESCO de Catalunya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La festa d'Algemesí és una de les set Meravelles Valencianes, corresponent a esdeveniments culturals i patrimoni immaterial.
  • Des de la transició democràtica, però, el so de la Muixeranga ha estat considerat a més l'himne no oficial del País Valencià.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de la Direcció General de Patrimoni Cultural sobre la festa.
Patrimoni immaterial segons la UNESCO: llista completa.
El músic Nèstor Mont felicita el poble d'Algemesí per haver mantingut el patrimoni cultural heretat.
Secció de castellers i muixerangues, a Nosaltres.cat.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua