Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'encariment del petroli

Efectes sobre l'economia

Les mesures d'estalvi energètic del govern espanyol

Solucions a mig termini


dijous, 3 de març de 2011
Avui dia el funcionament de l'economia mundial depèn del petroli, que aquestes últimes setmanes ha pujat molt de preu.

La inestabilitat política que viuen el Pròxim Orient i el Magrib, particularment Líbia (on es manté la lluita entre el dictador Gaddafi i els rebels), ha estat la causa d'aquesta pujada del petroli, que ara es paga a 115 dòlars el barril (abans de la crisi líbia no arribava als 100).

Sobre això, hem de pensar que el Magrib i el Pròxim Orient concentren una bona part de les reserves mundials de petroli i de gas.

És clar, l'encariment del petroli acaba afectant els productes que en deriven, com la benzina i el gasoli. El litre de benzina ronda ara els 1,3 euros, i això vol dir que omplir el dipòsit d'un vehicle de 50 litres costa 9 euros més que no fa un any.
  • ! Actualització el 04/03/2011 a les 17:30

Efectes sobre l'economia


+ Omplir el dipòsit costa 9 euros més que no fa un any.
L'encariment dels carburants ha contribuït a augmentar la inflació, nom que rep l'increment generalitzat i persistent dels preus (a Espanya, la inflació del mes de febrer va atènyer uns nivells que no es veien des del 2008, el primer any de la crisi). La inflació es pot combatre apujant els tipus d'interès (percentatge que hom paga en canvi de la concessió d'un préstec). El mal és que una pujada dels tipus d'interès pot alentir el creixement econòmic i, per tant, endarrerir la sortida de la crisi.

Les mesures d'estalvi energètic del govern espanyol


+ Una de les mesures és la reducció de la velocitat màxima de 120 km/h a 110 km/h.
En vista de la situació del Magrib, el govern espanyol acaba d'aprovar un seguit de mesures destinades a reduir el consum de benzina (i doncs, de petroli). Entre aquestes mesures hi ha la reducció de la velocitat màxima en autovies i autopistes, de 120 km/h a 110 km/h; i l'abaratiment del preu del bitllet dels trens de Renfe, tant de la rodalia com de mitja distància (en aquest punt, el govern de la Generalitat ha dit que a Catalunya aquesta mesura costarà 26 milions d'euros, i que pertoca a l'estat de pagar-los; el govern espanyol s'hi nega).

Solucions a mig termini


+ Com menys petroli hi hagi, més costarà d'extreure'n.
Aquestes mesures són transitòries, i així mateix ho admet el govern espanyol. A mig termini, la cosa important és de tenir un pla que aconsegueixi de reduir la dependència del petroli, una font d'energia cara, contaminant i exhaurible. En una entrevista que li va fer dilluns TV3, Mariano Marzo, catedràtic de recursos energètics de la Universitat de Barcelona, va dir que aquest pla a mig termini (d'aquí al 2030), Espanya no el tenia. Marzo també va dir que el camí de les energies renovables (inexhauribles i menys contaminants) no tenia marxa enrere.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A Catalunya el petroli representa el 50% del consum energètic total.
  • Espanya importa el 80% de l'energia que consumeix.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'alternativa dels cotxes elèctrics (Diari de l'escola, desembre del 2008).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua