Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La contaminació urbana

Contaminats

Reducció del trànsit

'AIRE. Respiració i salut infantil'


dijous, 17 de febrer de 2011
La contaminació atmosfèrica, o contaminació de l'aire, constitueix una amenaça a la salut i al medi. En resulten principalment afectades les ciutats, on es concentren les emissions derivades de l'activitat industrial i del trànsit de vehicles.

A Catalunya, el debat sobre la contaminació (més concretament, sobre les mesures per a combatre-la) s'ha intensificat aquests últims dies. Raó: la presència, la setmana passada, d'un anticicló que va retenir els contaminants a les capes baixes de l'atmosfera, fins al punt que a Barcelona el nivell de contaminació va arribar a triplicar la mitjana anual.

El fet va portar el govern de la Generalitat a ajornar durant uns quants dies (fins dilluns passat) la supressió del límit de velocitat de 80 km/h en les principals vies d'accés de la capital catalana.

El govern ha substituït el límit dels 80 km/h, en vigor des del gener del 2008, per un sistema de velocitat variable.

Contaminats


+ La contaminació atmosfèrica afecta principalment les ciutats.
Entre els agents principals de la contaminació atmosfèrica hi ha les partícules en suspensió, el diòxid de nitrogen (NO2), l'ozó (O3), el diòxid de sofre (SO2), el plom (Pb) i el monòxid de carboni (CO). La directiva europea sobre qualitat de l'aire, del maig del 2008, estableix límits a les emissions d'aquests contaminants (la Unió Europea ha acusat repetidament l'estat espanyol d'ultrapassar els límits d'emissió de partícules PM10 i de diòxid de nitrogen, contaminants molt lligats al trànsit).

Reducció del trànsit


+ Londres fa pagar per entrar al centre urbà.
Els experts coincideixen a dir que la millora de la qualitat de l'aire passa per reduir el trànsit (la reducció, a Barcelona, hauria d'ésser del 30%). En aquesta línia van les polítiques de foment del transport públic; una altra possibilitat és la d'introduir mesures dissuasives, com la de fer pagar per entrar al centre urbà (aquesta mesura s'aplica en algunes ciutats europees, com Londres i Estocolm).

'AIRE. Respiració i salut infantil'


+ L'exposició es podrà visitar fins el 16 d'octubre.
Parlàvem al començament dels efectes nocius de la contaminació ambiental. D'això s'ocupa justament l'exposició 'AIRE. Respiració i salut infantil', oberta al CosmoCaixa Barcelona fins el 16 d'octubre. Com indica el nom, l'exposició se centra, sobretot, en la relació entre la salut respiratòria infantil i la qualitat de l'aire. Una dada prou il·lustrativa: el 40%-45% dels casos d'asma, una malaltia respiratòria d'incidència creixent, són d'infants, i això que aquest sector de la població solament representa el 20%-25% del total.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la contaminació atmosfèrica causa dos milions de morts prematures l'any.
  • El fum del tabac és el principal contaminant atmosfèric domèstic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'La ciutat, els nens i la mobilitat': manual.
Una llista dels indrets més contaminats del món (revista Time, 2007).
I també...
  • Qualitat de l'aire i salut: dades de l'OMS.
  • Efectes de la mala qualitat de l'aire.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua