Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La revolta àrab

Per la llibertat i la dignitat

Els joves i internet

La importància de la regió


dilluns, 28 de febrer de 2011
Aquests dos últims mesos l'atenció internacional ha convergit al Magrib i al Pròxim Orient, on la gent ha desfermat una onada de revoltes populars democràtiques.

Les protestes, les va començar el poble tunisià, que a mitjan gener va aconseguir d'enderrocar el règim autoritari de Ben Alí. La revolta tunisiana va encendre l'aixecament egipci: les repetides manifestacions pacífiques, amb centre a la plaça de Tahrir ('Alliberament') del Caire van acabar forçant la dimissió del president Hosni Mubàrak, l'11 de febrer.

Tunísia i Egipte fronteregen amb Líbia, on els rebels controlen una bona part del país; i això, tot i la repressió feroç del règim del coronel Muammar al-Gaddafi, amb matances indiscriminades: l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha autoritzat el Tribunal Penal Internacional perquè jutgi Gaddafi per possibles crims contra la humanitat.

A tot això, hi hem d'afegir les protestes d'aquestes últimes setmanes en alguns altres països de la regió, d'Algèria al Iemen, passant per Jordània, l'Iran i Bahrain.
  • ! Actualització el 28/02/2011 a les 06:00

Per la llibertat i la dignitat


+ La plaça egípcia de Tahrir, l'11 de febrer, després de la dimissió d'Hosni Mubàrak.
Les raons de les protestes són, en grau major o menor, comunes a tots aquests països: manca de llibertats, violació dels drets humans, corrupció de les elits governants, diferències abismals entre rics i pobres, manca de perspectives del jovent, molt afectat per un índex de desocupació greu...

Els joves i internet


+ Els joves han aconseguit de coordinar i de difondre les protestes via Facebook i Twitter.
Als països àrabs els menors de trenta anys representen el 60% de la població, pel cap baix (la mitjana d'edat d'egipcis i libis, per exemple, és de vint-i-quatre anys). De fet, els joves són els protagonistes principals de les protestes, unes protestes que han aconseguit de coordinar i de difondre a tot el món via internet ( particularment via xarxes socials com Facebook i Twitter).

La importància de la regió


+ El Magrib i el Pròxim Orient tenen una gran importància econòmica i política.
El Magrib i el Pròxim Orient tenen una gran importància, tant en termes econòmics com en termes polítics. Acaparen una part molt important de les reserves de petroli i de gas, dos productes necessaris per a fer rutllar l'economia mundial (de fet, la crisi líbia ha fet pujar el preu del petroli); i són el marc d'un dels conflictes d'abast internacional més enrevessats i de més difícil solució: el que oposa israelians i palestins.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Aquests últims decennis la política d'Occident (Europa i els Estats Units) ha consistit a tolerar els règims àrabs autoritaris. Darrere aquesta política, molt criticada en termes morals, hi havia la idea que aquests règims asseguraven l'estabilitat i feien de contenció a l'islamisme radical.
  • Gaddafi és el governant africà i àrab que més temps fa que és al poder: quaranta-dos anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Gaddafi: perfil d'un dictador.
Les revolucions tunisiana i egípcia.
L'aixecament libi: fotos.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua