Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Aixecament popular a Tunísia

Raons

La frustració del jovent tunisià

Tunísia i el Magrib


dilluns, 17 de gener de 2011
Tunísia, un dels països més avançats del Magrib, acapara aquests dies l'atenció mundial. Causa: la revolta popular democràtica que ha aconseguit d'enderrocar el president Ben Alí, que ha hagut de fugir a l'Aràbia Saudita.

Els fets que van desfermar la revolta són del 17 de desembre, avui fa un mes just. Aquell dia Mohàmed Bouazizi, un jove que tenia una parada de fruita i llegum, va atemptar contra la pròpia vida a Sidi Bouzid, al centre del país. La policia li acabava de confiscar la mercaderia, amb l'argument que no tenia els permisos legals (Bouazizi, que tenia vint-i-sis anys i la carrera d'informàtica feta, va morir el 4 de gener a conseqüència del seu acte).

Tot i la repressió de la policia, les protestes es van estendre del centre del país a la capital, Tunis, i van culminar divendres amb l'enderrocament del règim de Ben Alí, que governava amb mà de ferro des de feia vint-i-tres anys.

La gran pregunta és, ara, si aquesta revolta popular, la primera que reïx en un país àrab, acabarà portant la democràcia a Tunísia. El panorama és incert, sobretot si pensem que no hi ha una oposició democràtica organitzada (el règim de Ben Alí l'havia escapçada).

El nou president, Fouad Mebazaa, ha promès un govern d'unitat nacional, a l'espera de les eleccions, que s'haurien de fer d'aquí a dos mesos, a tot estirar. Mentrestant, els carrers són un caos, amb avalots i saqueigs freqüents.
  • ! Actualització el 18/01/2011 a les 23:00

Raons


+ Ben Alí governava amb mà de ferro des de feia vint-i-tres anys.
Entre les que expliquen per què el poble tunisià s'ha aixecat hi ha la manca de llibertats; l'elevat índex de desocupació, sobretot entre el jovent; i la corrupció de la família de Ben Alí i, més generalment, de l'elit governant. Afegim-hi la resposta brutal de la policia, que va disparar contra els manifestants, ço que va atiar encara més el descontentament popular.

La frustració del jovent tunisià


+ Els joves han estat al davant de les protestes.
La desocupació és notable entre els joves més ben formats, amb estudis universitaris, que, frustrats per la manca d'expectatives, han estat al davant de les protestes (unes protestes que han aconseguit de coordinar i de difondre via internet, tot i la censura governamental). A Sidi Bouzid, la localitat on va començar la revolta, els universitaris sense feina són un 25% homes, i un 44%, dones.

Tunísia i el Magrib


+ Regió del Magrib.
Aquests dies hom es demana si la revolta tunisiana es pot acabar estenent a més països del Magrib. Al capdavall, els mals de Tunísia són els mateixos que els del conjunt d'aquella regió nord-africana: governs autoritaris, desocupació, corrupció, diferències abismals entre rics i pobres... Sobre això, alguns analistes han apuntat que el camí vers la democràcia es presenta més planer a Tunísia que no en cap més país d’aquells, tant per raons econòmiques (classe mitjana important) com ideològiques (poc pes del radicalisme islàmic).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A Tunísia hi ha les ruïnes de l'antiga Cartago, ciutat d'origen fenici, durant molts anys gran rival de Roma, que la va derrotar en les anomenades guerres púniques.
  • Tunísia va aconseguir la independència de França el 1956.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Preguntes i respostes sobre l'aixecament tunisià.
Una opinió molt crítica de França i del conjunt d'Europa.
Perfil de Tunísia (BBC).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua