Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Diccionari Biogràfic de Dones

Dels segles I a XXI

Cercador precís

'Moments històrics de les dones a Catalunya'


dimecres, 5 de gener de 2011
Posar en relleu la contribució de les dones en la història dels territoris de parla catalana. Dit ras i curt, aquest és el propòsit del Diccionari Biogràfic de Dones (DBD), estrenat el mes de desembre proppassat.

D'accés lliure via internet, el DBD és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, del Consell de Mallorca i de la Xarxa Vives d'Universitats.

Naturalment, les dones biografiades són de condicions i àmbits diversos: pageses medievals que guanyen terres a l'erm; mestresses de casa, comtesses, religioses, reines, santes, llevadores, metgesses, artistes, escriptores, esportistes, polítiques, sindicalistes...

El diccionari inclou ara mateix 655 biografies. Però, com que és una iniciativa oberta, viva, en procés, tothom qui vulgui (estudiosos i públic) pot dir-hi la seva i proposar nous noms.

La direcció científica del DBD és de Teresa Vinyoles Vidal, professora d'història medieval de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, i de Núria Jornet Benito, professora d'arxivística de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, a més de directora de 'Duoda. Centre de Recerca de Dones de la Universitat de Barcelona'.

Dels segles I a XXI


+ El diccionari inclou ara mateix 655 biografies.
El diccionari abasta noms d'aquests últims vint segles, de l'I al XXI. Des de Víria Acte, una dona de negocis de la Valentia romana, probablement de procedència servil, fins a dones il·lustres de l'època contemporània, com la pedagoga Francesca Bonnemaison; l'actriu Margarida Xirgu; la ballarina Carme Amaya; la dirigent anarquista Frederica Montseny; l'escriptora Mercè Rodoreda; la cantant i actriu Concepció (Conxita) Piquer; la periodista Irene Polo...

Cercador precís


+ La mestra Rosa Sensat, al DBD.
El diccionari inclou un cercador que pot fer cerques per nom i cognom, per odre alfabètic, per segle, per condició, per lloc de vinculació, per entitat i per moviment. De moviments, per exemple, n'apareixen més d'un centenar, alguns de desglossats (exemple: feminisme, feminisme anarquista, feminisme catòlic, feminisme social). Tot plegat permet, és clar, d'acotar la cerca.

'Moments històrics de les dones a Catalunya'


+ Peronella I d'Aragó i el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV.
Un recurs complementari del diccionari és 'Moments històrics de les dones a Catalunya', accessible des de la pàgina de l'Institut Català de les Dones. S'hi apleguen una quarantena llarga d'episodis que deixen constància de la importància de les dones en la història de Catalunya: en moviments o comunitats de signe religiós (catarisme, beguinatge, orde del Císter), en la poesia trobadoresca, en la vida quotidiana, en l'art, en la política municipal. N'hi ha, d'episodis, dedicats a figures com la comtessa de Barcelona Duoda; la reina Peronella I d'Aragó; l'escriptora i abadessa Isabel de Villena; la humanista Juliana Morell; la mestra Rosa Sensat; la pintora Núria Llimona...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les biografies del DBD han estat preparades per més d'un centenar de redactors lligats d'una manera o altra a les universitats de la Xarxa Vives.
  • Aquesta xarxa és integrada per vint-i-una universitat dels Països Catalans.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dones i ciència (Diari de l'escola, març del 2010).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua