Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dones i ciència

'16 científiques catalanes'

'D'Alexandria a l'era nuclear'

Igualtat: progressos i mancances


dilluns, 8 de març de 2010
Avui, dia 8 de març, és el Dia Internacional de les Dones, que commemora les fites assolides per les dones i en reivindica la igualtat de drets econòmics, polítics i socials amb els homes.

El Dia Internacional de les Dones té una història centenària: es va commemorar per primera vegada el 1911, l'any vinent farà cent anys, a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa.

La commemoració d'enguany ve marcada pels quinze anys de la Declaració i Plataforma d'Acció de Pequín, que proposava d'actuar en una quinzena d'àmbits, amb la idea última d'assolir el desenvolupament, la pau i la igualtat home-dona. L'aniversari ha portat l'Organització de les Nacions Unides (ONU) a proposar per tema d'aquest 2010 'Igualtat de drets, igualtat d'oportunitats: progrés per tothom'.

Per part nostra, dedicarem les ratlles següents a un tema concret: la participació femenina dins l'àmbit científic (la mateixa Declaració de Pequín remarcava la necessitat de garantir la igualtat en aquest àmbit).

Just aquests dies el Centre Cultural de les Corts (Barcelona) ofereix l'exposició '16 científiques catalanes', organitzada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). L'exposició és itinerant: romandrà oberta a les Corts fins dimecres, 10 de març, i posteriorment es podrà veure en uns altres indrets de Barcelona, a Girona, a Vic i, segurament, a Tarragona.

'16 científiques catalanes'


+ Cartell de l'exposició.
'16 científiques catalanes' presenta el perfil i les vivències de setze investigadores que excel·leixen en la matèria d'estudi pròpia: antropologia, arqueologia, astronomia, biologia, física, matemàtica, oceanografia, química... Totes setze treballen a Catalunya, en universitats, empreses i centres de recerca. La idea de l'exposició, amb bloc propi, és de fer avinent el paper fonamental de la dona en el progrés de la ciència dins la nostra societat, un paper no prou reconegut.

'D'Alexandria a l'era nuclear'


+ El llibre descabdella les aportacions de cinc científiques eminents.
Reivindicar el paper de la dona científica en temps passat és l'objecte del llibre 'D'Alexandria a l'era nuclear', publicat encara no fa mig any per Santiago Riera Tuèbols. S'hi descabdellen les aportacions de cinc científiques eminents (i el context històric que els va tocar de viure): Hipàtia d'Alexandria (s. IV), sovint considerada la primera científica de la història; Sofia Kovalèvskaia (1850-1891), primera catedràtica de matemàtiques de tot Europa; Irène Curie (1897-1956), guanyadora del premi Nobel de Química (ensems amb el seu marit, Frédéric Joliot) i filla dels cèlebres científics Pierre i Marie Curie; Emmy Noether (1882-1935), algebrista de primera molt lloada per Albert Einstein; i Lise Meitner (1878-1968), que va tenir un paper cabdal en el descobriment de la fissió nuclear (d'origen jueu, Noether i Meitner van haver d'exiliar-se per culpa de la dictadura nazi).

Igualtat: progressos i mancances


+ She Figures' avalua el grau d'igualtat home-dona en ciència.
'She Figures' és un estudi trianual de la Comissió Europea que avalua el grau d'igualtat home-dona en ciència. L'últim estudi, basat en dades del 2006, deia que durant el període 2002-2006 el nombre de dones dedicades a la recerca havia augmentat més que no pas el dels homes (6,3% per 3,7%), però que encara eren minoria (30%). També deia que les dones eren el 59% dels graduats en estudis científics, però que aquesta majoria no es traslladava als nivells de més responsabilitat: eren dones el 18% dels professores titulars.

MATERIALS

  • '16 científiques catalanes'
    Format:Web
    Bloc d'aquesta exposició organitzada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica.
  • Dia Internacional de les Dones
    Format:Web
    Recursos didàctics aplegats per la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
  • 'D'Alexandria a l'era nuclear'
    Format:Web
    Llibre de Santiago Riera Tuèbols, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Edicions l'Albí, 2009.
  • 'She Figures 2009'
    Format:PDF
    Estadístiques i indicadors de la igualtat home-dona en ciència.
  • Dones i ciència
    Format:Web
    Pàgina del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya.
  • International Women's Day
    Format:Web
    Pàgina de l'ONU sobre el Dia Internacional de les Dones. En sis llengües.

QUE HO SABIES?

  • Marie Curie fou la primera persona que va guanyar dos premis Nobel. El 1903, el de Física, compartit amb Pierre Curie i Antoine-Henri Becquerel; i el 1911, el de Química, aquesta vegada en solitari.
  • A la Unió Europea únicament el 9% de les universitats tenen per cap una dona.
  • Una dona, Drew Gilpin Faust, és al davant de la universitat nord-americana de Harvard, tinguda per la millor del món.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Un tast de l'exposició '16 científiques catalanes'.
'Àgora': film sobre Hipàtia d'Alexandria.
Científiques catalanes destacades, del temps medieval al segle XX.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua