Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Hipātia: la primera científica

Astrōnoma, matemātica i filōsofa

Raķ contra intolerāncia

Alexandria


dilluns, 5 d'octubre de 2009
Divendres, 9 d'octubre, s'estrenarā als cinemes 'Āgora', film centrat en Hipātia d'Alexandria, considerada la primera (ben documentada) científica de la histōria.

La direcciķ de 'Āgora' ha anat a cārrec d'Alejandro Amenábar, guanyador d'un Oscar de Hollywood per 'Mar endins'. Rachel Weisz, així mateix guanyadora d'un Oscar ('El jardiner fidel'), hi fa el paper d'Hipātia. Rodat en anglčs (no es podrā veure en catalā) i amb un pressupost de cinquanta milions d'euros, el film ha estat lloat pel rigor histōric, per la versemblanįa dels fets narrats.

L'escenari d'aquests fets és l'Alexandria egípcia del segle IV, en un Imperi Romā marcat per l'ascens del cristianisme, convertit en religiķ oficial per l'emperador Teodosi I (379-395). L'ascens del cristianisme implica la reculada del paganisme, en aquest moment molt identificat amb la cičncia, amb el coneixement.

Aquest és el context histōric de la vida d'Hipātia, una dona de creences paganes (els pagans no compartien la creenįa cristiana en un sol déu), culta, intelˇligent i de gran bellesa.

Astrōnoma, matemātica i filōsofa


+ Rachel Weisz fa d'Hipātia a 'Āgora'.
Hipātia era filla del matemātic i filōsof Teķ, encarregat de la biblioteca d'Alexandria, que li procurā una educaciķ molt acurada. Es destacā en els camps de l'astronomia, la matemātica i la filosofia: abraįā el neoplatonisme, corrent filosōfic fundat per Plotí (s. III), que havia trobat la inspiraciķ en l'obra de Platķ. No ens n'ha arribat cap obra, per bé que en tenim referčncies copioses. Dissenyā un astrolabi per a observar la posiciķ dels astres; i un hidrōmetre, per a mesurar la magnitud dels líquids.

Raķ contra intolerāncia


+ Hipātia. 'Escola d'Atenes' de Raffaello.
Ferma de conviccions i consagrada a l'estudi, Hipātia fou assassinada amb crueltat extrema per un grup de cristians fanātics, el 415. La vida que menā i la mort que sofrí en fan un símbol de la llibertat de pensament, de la raķ, en oposiciķ a la violčncia i a la intolerāncia; una intolerāncia que un quart de segle abans, el 391, havia destruīt la biblioteca d'Alexandria, la més cčlebre de l'antiguitat.

Alexandria


+ Alexandria fou fundada per Alexandre el Gran el 332 aC.
Fundada per Alexandre el Gran el 332 aC, Alexandria havia esdevingut, a redķs de la biblioteca i del museu, un centre intelˇlectual de primeríssim nivell, punt de trobada de científics i filōsofs; una ciutat cosmopolita i multičtnica, amb una comunitat jueva molt important. La brillantor passada havia deixat pas, a la darreria del segle IV (en temps d'Hipātia), a les discōrdies civils i religioses.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hipātia no es va voler casar per poder-se dedicar enterament a l'estudi.
  • En temps de l'Imperi Romā, Alexandria tenia més de mig miliķ d'habitants, únicament superada per Roma.
  • La famosa biblioteca de la ciutat havia arribat a custodiar més de set-cents mil volums.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Hipātia, probablement representada al fresc 'Escola d'Atenes' de Raffaello.
Obres atribuīdes a Hipātia.
De l'antiga biblioteca d'Alexandria a la nova.
Expansiķ i declivi de l'Imperi Romā: mapes.
I també...
Quč és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua