Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rememorant Maria Àngels Anglada

L'obra

La civilització clàssica, explicada als joves

'El violí d'Auschwitz'


dijous, 18 de juny de 2009
Aquest 2009 ha fet deu anys de la mort de l'escriptora Maria Àngels Anglada d'Abadal (1930-1999), natural de Vic (Osona) i filla adoptiva de Figueres (Alt Empordà). Fascinada per la civilització greco-romana i autora de la novel·la, 'El violí d'Auschwitz', Anglada va conrear gèneres diversos: assaig literari, conte, novel·la, poesia.

Per commemorar el desè aniversari de la seva mort, la càtedra Maria Àngels Anglada de la Universitat de Girona ha preparat l'exposició 'Homenatge a Maria Àngels Anglada, 1930/1999. Vida i obra', que ja s'ha pogut veure a Barcelona i a Girona. Durant tres mesos, del 27 de juny al 27 de setembre, l'exposició restarà oberta a la Fundació Josep Pla de Palafrugell (Baix Empordà).

La càtedra Maria Àngels Anglada, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes, també ha preparat l'exposició virtual 'Quadern d'Anglada', consultable de franc via internet.

Interactiva i amb continguts multimèdia, 'Quadern d'Anglada' ens aproxima a l'obra d'Anglada; als seus temes més recurrents (defensa de la vida i de la natura, denúncia de les injustícies, de les atrocitats comeses durant el segle XX); al seu compromís cívic, marcat per la defensa de la llengua catalana i per la lluita contra la dictadura franquista. Tot plegat, acompanyat d'àudios amb la veu de l'autora.

L'obra


+ A 'Quadern d'Aram', Anglada va treure de l'oblit el genocidi del poble armeni.
De gran erudició i sensibilitat, Maria Àngels Anglada va aplegar l'obra poètica a 'Columnes d'hores'. De la producció novel·lesca, en destaquem 'Les closes', 'El violí d'Auschwitz' i 'Quadern d'Aram', en què va treure de l'oblit el genocidi del poble armeni, perpetrat entre el 1895 i la fi de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). També va escriure narracions i contes (aplegats a 'No em dic Laura, 'Nit de 1911'...), a més de llibres adreçats als infants: 'El bosc de vidre', 'La grua Estontola' i 'L'hipopòtam blau', en què sura el seu amor per la natura i el seu compromís amb la protecció del medi.

La civilització clàssica, explicada als joves


+ Anglada va acostar la cultura clàssica als joves.
Així mateix, Maria Àngels Anglada va acostar la cultura clàssica als joves, amb obres de to divulgador com 'Relats de mitologia. Els déus' i 'Relats de mitologia. Els herois'. De fet, la vida d'Anglada no es pot deslligar de la seva fascinació per les antigues civilitzacions grega i romana. Llicenciada en filologia clàssica per la Universitat de Barcelona, va fer classes de grec i de llatí, i va traduir texts d'aquestes dues llengües al català. De Grècia, va conèixer de primera mà Atenes, Delfos, Esparta, Mitilene, Olímpia; d'Itàlia, Nàpols, Pompeia, Roma.

'El violí d'Auschwitz'


+ 'El violí d'Auschwitz' és el llibre més llegit de l'autora.
El llibre més popular, més llegit, de Maria Àngels Anglada és el 'El violí d'Auschwitz', que toca la tragèdia de l'Holocaust, el genocidi dels jueus perpetrat pels nazis. La novel·la narra la corprenedora història d'en Daniel, un minyó jueu de la ciutat polonesa de Cracòvia, reclòs al camp d'extermini d'Auschwitz. Lutier (fabricant d'instruments musicals), en Daniel ha de construir, contra rellotge, un violí de so perfecte, si no vol perdre tota esperança de sobreviure a la barbàrie nazi.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Maria Àngels Anglada tenia una gran passió per la música, passió reflectida en la seva obra (A 'El violí d'Auschwitz', per exemple).
  • Del 1964 al 1976, Anglada va fer de mestra al col·legi Escolàpies de Figueres.
  • Entre més guardons, va rebre el Premi Josep Pla (1978), per 'Les closes', i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1994).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Àlbum d'homenatge a Maria Àngels Anglada.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua