Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2009. Ciència i cultura

De l'astronomia a l'evolució

Commemoracions i pèrdues

El llibre digital, una realitat


dilluns, 28 de desembre de 2009
Prosseguim el resum de l'any amb la ressenya dels esdeveniments més notables dels àmbits científic i cultural.

Comencem pel combat contra el canvi climàtic, motiu de la conferència de l'ONU d'aquest mes de desembre a Copenhaguen (Dinamarca). De la conferència, n'havia de sortir l'estratègia internacional a partir del 2012, any de venciment del protocol de Kyoto (1997), que comprometia els països signants a reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle: un 5%, pel cap baix.

Doncs bé, a Copenhaguen, s'ha pactat un acord de mínims, majoritàriament qualificat de decebedor i poc concret.

El document final subratlla que el canvi climàtic és un dels grans envits del nostre temps, i reconeix que la temperatura no hauria de pujar més de dos graus.

Perquè no pugi dos graus, el 2050 l'emissió de gasos d'efecte hivernacle s'hauria d'haver reduït un 50% respecte dels nivells del 1990. El mal és que el document no estableix cap objectiu concret de reducció de les emissions.

Aquest document, el van arranjar la Xina, els Estats Units (els dos països que més gasos contaminants emeten), el Brasil, l'Índia i Sud-àfrica. La majoria de països el van subscriure, però no pas tots, de manera que ni tan sols no és vinculant (no és d'obligat compliment).

També el va signar la Unió Europea (regió capdavantera en el combat contra el canvi climàtic), que esperava resultats millors. Veurem si s'obtenen en la conferència de l'any vinent, que es farà el novembre a Mèxic.

De l'astronomia a l'evolució


+ Ardi, troballa científica de l'any, segons Science.
Aquest 2009 ha estat l'Any Internacional de l'Astronomia, que s'ha fet coincidir amb els quatre-cents anys de les primeres observacions telescòpiques de Galileu; i l'Any Darwin, pels dos-cents anys del naixement de Charles Darwin, i els cent cinquanta de la publicació de la seva obra principal: 'L'origen de les espècies'. Això, el mateix any que s'ha descobert Ardi, l'exemplar més complet de l'espècie Ardipithecus ramidus, l'avantpassat més antic de l'home. L'esquelet correspon a una femella d'1,20 m d'alçada i 50 kg de pes, que va viure a la vall d'Àfar (Etiòpia) fa 4,4 milions d'anys.

Commemoracions i pèrdues


+ Aquest 2009 ha fet quaranta anys de l'arribada de l'home a la Lluna.
Aquest 2009 també ha fet cent anys de la mort de Francesc Ferrer Guàrdia, fundador de l'Escola Moderna; vuit-cents de la fundació de la Universitat de Cambridge, de gran prestigi; i quaranta de l'arribada de l'home a la Lluna, aniversari mundialment recordat. Malauradament, l'any que ara cloem s'ha emportat el dissenyador Armand Basi; l'actor Pepe Rubianes; el cantant Michael Jackson; l'escriptor Baltasar Porcel; la pianista Alícia de Larrocha; el primatòleg Jordi Sabater Pi; l'antropòleg Claude Lévi-Strauss; el pintor i poeta Albert Ràfols-Casamada.

El llibre digital, una realitat


+ L'oferta de lectors electrònics ha augmentat molt.
El llibre digital, més barat que no el de paper, ja no és una il·lusió, sinó una realitat, també a casa nostra. Sorgides aquest 2009, les plataformes Edi.cat i Leqtor ja tenen al mercat uns dos-cents cinquanta títols en català. Paral·lelament, ha augmentat molt l'oferta de lectors de tinta electrònica. N'hi ha per tres-cents euros, per dos-cents i tot, si bé també n'hi ha de força més cars.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Slumdog Millionaire', gran triomfador dels premis Oscar.
'Lluna nova': fenomen 'vampiresc'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua