Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ferrer Guārdia i l'Escola Moderna

Lliurepensador

Bases de l'Escola Moderna

Ferrer Guārdia i la Setmana Trāgica


dimarts, 13 d'octubre de 2009
Avui fa cent anys de la mort del pedagog i pensador Francesc Ferrer Guārdia (1859-1909), fundador de l'Escola Moderna, instituciķ pedagōgica de carācter racionalista i laic. Ferrer Guārdia fou afusellat al castell de Montjuīc de Barcelona, després d'haver estat condemnat sense proves pels esdeveniments de la Setmana Trāgica (26 de juliol-1 d'agost de 1909).

En ocasiķ del centenari de la seva mort, la Fundaciķ Francesc Ferrer i Guārdia ha preparat l'Any Ferrer Guārdia, amb actes diversos, ací i a l'estranger.

Destaquem-ne tres que es faran avui a Barcelona: a migdia, una ofrena floral al monument a Ferrer Guārdia, a l'avinguda de l'Estadi de Montjuīc; d'11.00 a 15.00, una sessiķ didāctica per a fer cončixer la vida i l'obra de Ferrer Guārdia, en quč prendran part uns cent cinquanta escolars de dos colˇlegis que porten el nom del pedagog (el CEIP Ferrer i Guārdia del Masnou i el CEIP Ferrer i Guārdia de la Ciutat Meridiana de Barcelona); i a les 19.00, un homenatge institucional i públic al Salķ de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Un altre homenatge es farā avui mateix a l'Alta Escola Francesc Ferrer de Brusselˇles, capital de Bčlgica. En aquesta ciutat hi ha un monument del 1911 que recorda Ferrer Guārdia: el monument de Barcelona n'és una reproducciķ.

Lliurepensador


+ Francesc Ferrer Guārdia.
Nat el 1859 a Alella (Maresme), al si d'una família pagesa benestant, Francesc Ferrer Guārdia fou un home de formaciķ autodidacta, d'idees republicanes, que pensava que la llibertat de l'home i la millora de les condicions de vida de la gent no es podien assolir, si no era canviant de dalt a baix els mčtodes educatius i pedagōgics de l'čpoca. El 8 de setembre de 1901 obria al carrer de Bailčn de Barcelona l'Escola Moderna, que es proposava d'educar els alumnes en el foment de la llibertat, de la raķ, de l'esperit crític (no van trigar gaire a aparčixer escoles inspirades en els mateixos ideals a la resta de Catalunya, a Espanya i a Amčrica).

Bases de l'Escola Moderna


+ Grup d'alumnes de l'Escola Moderna.
El propōsit de l'Escola Moderna era de fer persones instruīdes, verídiques, justes i lliures de tot prejudici. Nens i nenes hi estudiaven plegats (una novetat, en aquell temps), tenien molt de contacte amb la natura i feien visites que els permetien de cončixer la realitat social i laboral (a fābriques tčxtils, per exemple). Les redaccions, l'exposiciķ de les prōpies vivčncies, constituīen factors primordials de l'aprenentatge. No hi havia exāmens, i tampoc no hi tenien cabuda ni els cāstigs ni els premis (es mirava d'aconseguir la implicaciķ de l'alumne per unes altres vies). L'escola atorgava molta importāncia a la higiene, tant individual com colˇlectiva.

Ferrer Guārdia i la Setmana Trāgica


+ Setmana Trāgica: Barcelona en flames.
Francesc Ferrer Guārdia fou el cap de turc dels esdeveniments de la Setmana Trāgica. Aquesta revolta popular catalana, de signe antimilitarista i anticlerical (derivā vers la crema d'esglésies i convents), s'havia originat arran de la decisiķ del govern espanyol de mobilitzar quaranta mil reservistes per a la guerra del Marroc (molts eren catalans, de classe treballadora, casats i amb fills). La repressiķ fou duríssima i del tot arbitrāria. Un tribunal militar acusā Ferrer Guārdia d'haver instigat la revolta, i el condemnā a mort, sense haver aportat cap prova de culpabilitat. L'onada de protestes desfermada a tot Europa no aconseguí d'aturar-ne l'execuciķ.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • D'extracciķ burgesa, l'escriptor Joan Maragall criticā durament el paper de la burgesia barcelonina pels fets de la Setmana Trāgica. Per bé que inicialment censurat, el seu article, 'La ciutat del perdķ', havia d'esdevenir cčlebre.
  • 'A Francesc Ferrer, afusellat a Montjuīc el 13 d'octubre de 1909, mārtir de la llibertat de conscičncia' (inscripciķ del monument dreįat davant la Universitat Lliure de Brusselˇles).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Un carrer dedicat a Francesc Ferrer Guārdia a Barcelona.
Escola Moderna: ni premi, ni cāstig.
I també...
Quč és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua