Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Escoles en Xarxa: joves periodistes

L'aplec...

... de Puçol

El traüt d'una redacció


dijous, 26 d'abril de 2007
El dia 20 d'abril es va fer a Puçol (Horta) el primer aplec d'alumnes d'Escoles en Xarxa, una aposta de periodisme escolar digital nada el curs 2004-2005 i integrada per 134 centres docents.

Escoles en Xarxa es basa en els blocs, un dels fenòmens més florents de la xarxa. Cada centre adscrit disposa d'un bloc, en què els alumnes publiquen apunts, o articles, de temes actuals de tota casta i oberts a comentaris. A més, les últimes notícies publicades apareixen en un bloc general (també al Diari de l'escola de VilaWeb).

Escoles en Xarxa va néixer amb Cròniques, que aplega els centres de secundària, i aquest curs s'hi ha sumat Intercanvis, amb centres de primària. Ara mateix Cròniques és format per una vuitantena de centres, i Intercanvis, per una cinquantena, de tots els Països Catalans.

La xarxa, en què col·labora el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, és organitzada per la revista educativa d'Òmnium Cultural, Escola Catalana, pel diari VilaWeb i per Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua.

Entre més coses, Escoles en Xarxa aspira a fomentar el periodisme digital en llengua catalana, a avesar menuts i joves en la riquesa dialectal d'aquesta llengua, i a educar-los en les noves tecnologies de la informació.

L'aplec...


+ Instantània de la videoconferència amb Xavi Sarrià, d'Obrint Pas.
Tot això es va concretar en la I Jornada de l'Alumnat i II Jornada Didàctica de Secundària d'Escoles en Xarxa, tinguda a la Casa de Cultura de Puçol, que va aplegar uns cent cinquanta alumnes d'Agost (Alacantí), Alaior (Menorca), Algemesí (Ribera Alta), Barcelona (IES Salvador Espriu i CEPSA Oriol Martorell), Caldes de Montbui (Vallès Or.), Mataró (Maresme), Picanya (Horta), Puçol (Horta), València (IES Vicenta Ferrer Escrivà i IES Barri del Carme), Valls (Alt Camp)... Una videoconferència amb Xavi Sarrià, vocalista del grup Obrint Pas, que aquell vespre tocava a Berlín, va inaugurar l'aplec.

... de Puçol


+ A l'aplec hi van assistir uns cent cinquanta alumnes.
Tot seguit els alumnes, en grups de cinc i a base de recerques, tallers i entrevistes (amb mestres, amb el rondallaire i escriptor Llorenç Giménez, amb el director d'InfoTV, Juli Esteve, amb la impulsora d'Escoles en Xarxa, Laia Martín...) van prendre el pols de la jornada, van aprofundir en les tècniques i en l'ofici periodístics i van exposar llur opinió sobre Escoles en Xarxa: els punts favorables i els que calia millorar.

El traüt d'una redacció


+ L'escenari de la Casa de Cultura de Puçol es va convertir en una redacció improvisada.
I, és clar, igual com fan els periodistes, després d'haver recollit tota la informació, calia polir-la, arranjar-la i publicar-la, en aquest cas al bloc específic de l'aplec; de manera que l'escenari de la Casa de Cultura de Puçol es va convertir en una redacció improvisada, oimés que a les 17.45 havia de començar el butlletí radiofònic de la jornada, cosa possible mercès al muntatge d'XTEC Ràdio.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 10 de maig, a la seu d'Òmnium Cultural i en presència del conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall, es farà la presentació oficial d'Intercanvis.
  • Escoles en Xarxa va néixer amb vint-i-dos centres de secundària, públics i concertats, que ja tenien experiència en periodisme escolar.
  • En aquesta iniciativa, també hi prenen part escoles d'Andorra, la Franja i l'Alguer.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Entrevista amb la cuinera de la paella.
Com funciona un reproductor d'mp3?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua