Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què és notícia i què no

Informació i responsabilitats

Periodisme seriós i periodisme sensacionalista

Què?, qui?, on?, quan? i per què?


dijous, 9 de febrer de 2006
Podem considerar 'notícia' la informació d'un fets o d'unes idees publicades pels mitjans de comunicació i que comparteixen una característica: l'actualitat. De notícies, n'hi ha d'àmbits diversíssims, que la premsa sol agrupar en seccions: política, cultura, ciència, economia, esports, societat...

La notícia té, doncs, un valor informatiu, no pas d'opinió. Però, a vegades, ens trobem que informació i opinió es confonen, de manera intencionada i més o menys subtil. La distinció entre tots dos conceptes serà un dels punts que mirarem d'escatir en l'especial sobre periodisme que ara encetem. La distinció és, endemés, de gran importància, atesa la influència dels mitjans de comunicació, qualificats sovint de 'quart poder' ('quart' respecte dels tres poders: legislatiu, executiu i judicial).

D'una altra banda, és clar que no tots els fets són noticiables, val a dir, susceptibles d'esdevenir notícia. Qui decideix, si ho són o no? Doncs els periodistes i, d'una manera més general, els mitjans de comunicació, emparats pels drets d'expressió i d'informació.

Informació i responsabilitats


+ Els mitjans de comunicació són qualificats sovint de 'quart poder'.
Tot amb tot, hi ha unes responsabilitats indefugibles, basades en consideracions ètiques recollides pels anomenats codis deontològics. Per exemple, la pràctica del bon periodisme demana de contrastar els fets, d'anar més enllà de rumors i d'informacions alienes; de distingir entre informació i opinió; de respectar escrupolosament el dret de la intimitat; de servar la presumpció d'innocència...

Periodisme seriós i periodisme sensacionalista


+ El diari Financial Times, exemple de periodisme seriós.
Aquestes responsabilitats, aquests deures, inspiren l'anomenat periodisme seriós, que combina el dret d'informar, la notícia de qualitat sobre temes públics (relatius a la comunitat) i la probitat. També hi ha un periodisme, dit groc o sensacionalista, basat en tafaneries, veritats a mitges, exageracions i titulars espectaculars, que fa notícia de fets de relleu públic nul o prescindible. La frontera entre aquestes dues maneres d'entendre el periodisme és molt nítida en estats com la Gran Bretanya, on, a més a més de mitjans de comunicació de gran prestigi, hi ha els anomenats 'tabloids', diaris de forma i contingut sensacionalista.

Què?, qui?, on?, quan? i per què?


+ La notícia té un valor informatiu, no pas d'opinió.
La tradició periodística subratlla que una notícia ha de poder donar compte de cinc qüestions bàsiques, resumides en la seqüència interrogativa 'Què?, qui?, on?, quan? i per què?' És a dir, ha d'informar del fet, de l'esdeveniment; de qui l'ha protagonitzat; i d'on, quan i per què ha ocorregut.

MATERIALS

  • Codi Deontològic
    Format:Web
    Declaració de principis de la professió periodística de Catalunya.
  • Fem de periodistes
    Format:Web
    Proposta didàctica per a treballar la llengua catalana, amb els mitjans de comunicació de protagonistes. Activitats vàries.
  • Las reglas del juego
    Format:Web
    Manual de periodisme de la BBC.
  • Quadern digital
    Format:Web
    Guia d'expressió escrita que aborda distintes menes de text.
  • Escoles en Xarxa
    Format:Web
    Xarxa de periodisme juvenil en línia, integrada per una vintena llarga de centres docents del país.
  • Children's Express
    Format:Web
    Agència de notícies britànica menada per joves.

QUE HO SABIES?

  • L'expressió 'periodisme groc', encunyada als Estats Units a la darreria del segle XIX, té l'origen en la rivalitat entre el New York World i el New York Journal, propietat de Joseph Pulitzer i William Randolph Hearst, respectivament, que menà aquests dos diaris novaiorquesos a la pràctica del sensacionalisme.
  • En aquell mateix segle, el 1851 concretament, naixia, també a Nova York, The New York Times, considerat avui un dels diaris de qualitat més influents del planeta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Criteris bàsics de la professió periodística a Catalunya.
'Com son les notícies?': Activitats sobre què és noticiable i què no.
Propòsits i valors de la British Broadcasting Corporation (BBC), tinguda per model d'independència periodística.
El valor de la precisió, segons aquest mitjà britànic.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua