Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Gèneres periodístics

Gèneres informatius, interpretatius...

... i d'opinió

El sedàs del periodista


dimarts, 14 de febrer de 2006
El periodisme, que informa de fets d'actualitat, també mira d'entendre aquests fets, i els interpreta i valora. Hi ha lectors, oïdors, telespectadors i internautes que, a més de cercar informació, també demanen anàlisi i opinió: no sols volen saber què passa, sinó també per què passa.

Aquesta manera de fer comprensible el present se serveix de gèneres periodístics varis, que permeten d'acostar-se a la realitat d'una manera concreta.

Podem dir que, de gèneres periodístics, n'hi ha de tres menes: d'informatius, d'interpretatius i d'opinió, distinció igualment aplicable a la premsa, la ràdio, la televisió i a internet.

Gèneres informatius, interpretatius...


+ La notícia procura informar objectivament dels fets.
Dins el gènere periodístic informatiu trobem la notícia, que procura informar objectivament dels fets, i l'anomenat reportatge objectiu, més extens. Entre els gèneres interpretatius, que combinen, en major o menor grau, informació i opinió, hi ha la crítica, centrada en qüestions d'ordre cultural, que pot ésser artística, literària, cinematogràfica, musical...; la crònica, preparada pel corresponsal o l'enviat especial, que relata els esdeveniments d'un indret determinat; el reportatge interpretatiu; l'entrevista...

... i d'opinió


+ L'editorial expressa l'opinió pròpia d'una publicació periòdica.
Als articles d'opinió de la premsa, igual que a les tertúlies radiofòniques i televisives, s'expressen opinions a títol individual. Cosa diferent és l'editorial, no signat, en què s'expressa l'opinió pròpia d'una publicació periòdica. Els editorials expliciten la línia ideològica de l'empresa editora, més enllà de valoracions i interpretacions de periodistes i col·laboradors, que, naturalment, hi poden coincidir o no.

El sedàs del periodista


+ El criteri del periodista es fonamenta en el seu bagatge cultural.
Aquests últims anys el periodisme s'ha desenvolupat d'una manera extraordinària, particularment sobre la base de les anomenades noves tecnologies. Avui el periodista té accés a una informació ingent, d'aquí i de fora, cosa que obliga a seleccionar, a distingir entre allò que és realment important i allò que és prescindible. En aquest context, és fonamental el criteri del professional de la informació, un criteri que es fonamenta en el seu bagatge cultural.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Durant els dies anteriors a unes eleccions, als països de tradició anglo-saxona molts mitjans de comunicació privats fan editorials sobre la conveniència de votar un candidat o un altre, cosa que no passa a casa nostra, si més no d'una manera explícita.
  • A les eleccions nord-americanes del 2004, per exemple, els diaris 'The Washington Post' i 'The New York Times', liberals, van inclinar-se per John Kerry, del Partit Demòcrata, derrotat al capdavall pel candidat del Partit Republicà George Bush.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'La premsa escrita, enquesta al quiosc': indagueu sobre les publicacions i el perfil de lector que tenen.
El propòsit dels editorials.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua