| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 11 de setembre de 2001
>

Lukaixenko guanya unes eleccions que l'OSCE considera «no democràtiques»

El president de Bielorússia renova el seu mandat amb més d'un 75% dels vots

J.M. / EFE . Minsk
El president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, va renovar el seu mandat en unes eleccions que observadors europeus van declarar ahir «no democràtiques», i que l'oposició va considerar «trucades» per «l'últim dictador estalinista d'Europa». Les eleccions «no es corresponen amb les normes democràtiques», va dir el cap de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), Hrair Balian.


+ Lukaixenko, durant la roda de premsa per avaluar la victòria.  Foto: AP.
El delegat de l'OSCE va dir que els comicis no van ser «ni lliures ni nets» per la bruta campanya electoral en la qual Lukaixenko va monopolitzar la televisió, va tancar la premsa crítica, va intimidar l'oposició i va esgrimir una «conjura d'Occident» per derrocar-lo. Només dues hores després del tancament del col·legi, Lukaixenko va convocar la premsa per anunciar la seva victòria «elegant, brillant i formosa», que enmig de crítiques internacionals i denúncies de l'oposició va ratificar ahir la Comissió Electoral bielorussa. Segons dades oficials no definitives, en ser escrutat el 100% dels vots, Lukaixenko va obtenir un 75,62% de paperetes, contra un 15,39% aconseguit pel candidat consensuat de l'oposició, el líder sindical Vladimir Gontxarik. El tercer candidat, l'ultranacionalista Serguei Gaidukevitx, va aconseguir un 2,48% dels vots. La participació va ser d'un 83,85%. Però el recompte simultani de vots efectuat per l'oposició, tot i els impediments, va indicar que Lukaixenko només hauria obtingut un 46,7%.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Un personatge de comportament molt perillós

> Lukaixenko guanya unes eleccions que l'OSCE considera «no democràtiques»

> La prudència ens ha fet traïdors

> «Que la prudència no ens faci traïdors», vint-i-cinc anys més tard

> Sant Boi va demostrar la força de Catalunya davant l'Espanya democràtica i franquista

> Es pot fer d'una altra manera

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.