Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els catalans decideixen

Pronòstics

Factors d'incertesa

El vot en blanc


dijous, 25 de novembre de 2010
Demà, 26 de novembre, a mitjanit, s'acabarà la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya. El protagonisme passarà, aleshores, dels partits als ciutadans, cridats a votar diumenge.

A les eleccions, podran votar-hi tots els catalans de més de divuit anys (inclosos els que els fan el mateix dia de les eleccions). Total, 5.363.356 electors, que podran triar entre una quarantena de candidatures.

La possibilitat d'un debat televisiu entre els dos principals candidats, Artur Mas (CiU) i José Montilla (PSC), ha centrat l'interès informatiu d'aquests últims dies de campanya. De debat a dos, finalment, no n'hi ha hagut, per decisió de la Junta Electoral espanyola.

La campanya a banda, les eleccions de diumenge deixaran enrere una legislatura marcada, sobretot, per la tensió Catalunya-Espanya, que va tenir el punt més roent en la retallada que el Tribunal Constitucional espanyol va fer de l'estatut de Catalunya (aprovat, recordem-ho, pel poble català via referèndum); i per la greu crisi econòmica, una crisi d'abast internacional que ningú no sap, del cert, quan s'acabarà.
  • ! Actualització el 28/11/2010 a les 23:45

Pronòstics


+ José Montilla i Artur Mas.
Els sondatges coincideixen a atorgar la victòria a Convergència i Unió (CiU), amb 60-65 escons, no gaire lluny de la majoria absoluta (68). De fet, CiU obtindria més escons que no n'obtindrien, plegats, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), els tres partits que han governat Catalunya aquestes dues últimes legislatures: 2003-2006 i 2007-2010. En tot cas, ni PSC ni ERC no són partidaris de repetir el tripartit (sí que n'és partidari, amb matisos, ICV).

Factors d'incertesa


+ Hemicicle del Parlament de Catalunya.
Els sondatges també indiquen una estabilització del Partit Popular (PP) i una lleugera tendència a l'alça de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, a més de la possibilitat que entrin a formar part del parlament dos partits més: Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i Reagrupament. De totes maneres, hem de tenir present que els sondatges són això, sondatges. L'últim estudi del Centre d'Estudis d'Opinió deia que el 17,6% dels electors encara no havien decidit què votarien (el 35,3%, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques espanyol); a més a més, el resultat final dependrà, en gran part, d'una dada difícil de pronosticar: l'abstenció.

El vot en blanc


+ El vot en blanc pot acabar tenint molt de pes.
Hom parla, sovint, de la desafecció de la gent envers la classe política. Aquest sentiment s'expressa de dues maneres: o no anant a votar o votant en blanc. Doncs bé, sembla que en aquestes eleccions el vot en blanc pot acabar tenint molt de pes. A l'estudi, suara esmentat, del Centre d'Estudis d'Opinió, els 7,6% dels enquestats deia que votarien en blanc, percentatge solament inferior al dels enquestats que s'inclinaven per CiU i pel PSC (les dues forces majoritàries).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A les últimes eleccions catalanes, del 2006, hi va haver seixanta mil vots en blanc, xifra equivalent al 2,02% del total de vots emesos.
  • La participació, en aquelles eleccions, fou del 56,04%.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats de les últimes eleccions al Parlament de Catalunya (2006).
Joves i participació política: un estudi (2007).
Com votar.
Parlament de Catalunya: joc de la memòria.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua