Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Joves i participació política: un estudi

Interès polític i menes de participació

Què els preocupa i què no

Sentiment de pertinença i identificació dreta-esquerra


dijous, 12 de juliol de 2007
A la darreria del mes de juny el govern de la Generalitat, a través del Departament de Governació i Administracions Públiques, va lliurar al Parlament de Catalunya l'informe sobre la llei electoral, preludi per a aprovar-ne una. Redactat per un grup d'experts, aquest informe proposa un conjunt de mesures amb vista a afavorir la participació electoral.

Sobre això, no és sobrer de recordar els baixos índexs de participació constatats en les consultes populars d'aquests últims anys: referèndums de la constitució europea i de l'estatut de Catalunya i eleccions autonòmiques i municipals. És just de dir, nogensmenys, que el fet no és exclusiu dels Països Catalans, ans és d'abast internacional.

L'informe del grup d'experts consta de cinquanta propostes. Destaquem-ne uns quantes: vot presencial a les oficines de correus, durant quinze dies a partir del començament de la campanya electoral; urnes mòbils destinades a residències de gent gran, hospitals, centres penitenciaris i nuclis de població aïllats; paperetes de vot en Braille, sistema d'escriptura i de lectura per a cecs; vot per internet, naturalment en condicions de fiabilitat; llistes electorals parcialment obertes; imparcialitat i pluralisme dels mitjans públics audiovisuals; i debats obligatoris entre els caps de llista.

Com resulta evident, algunes d'aquestes propostes pretenen de corregir més la manca de sintonia entre governants i governats que no pas un suposat desinterès ciutadà pels afers polítics. La mateixa conclusió es desprèn d'un estudi de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que constata un interès del jovent per les qüestions político-socials i una participació que transcendeix el sistema electoral i de partits.

L'estudi, de gairebé 370 pàgines, titulat 'Participació, política i joves', s'ha fet, sobretot (no únicament), a partir d'una enquesta a 3.300 joves de Catalunya, d'edats compreses entre els quinze anys i els vint-i-nou.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Joventut.

Interès polític i menes de participació


+ L'estudi té vora 370 pàgines.
En efecte, segons l'estudi, hi ha un elevat percentatge de joves interessats per la política, sobretot per la municipal i la catalana: 80%. Això sí, també es declaren distanciats de les pràctiques polítiques tradicionals, cosa relacionada amb el sistema de representació i la percepció que tenen dels partits. És així que opten per manifestar-se per vies alternatives: signar en favor d'una causa, manifestar-se, assistir a concerts i actes culturals de connotacions polítiques o socials, lluir pins, adhesius i samarretes de to reivindicatiu... Així mateix, s'observa que la participació política pren, sovint, una dimensió lúdica.

Què els preocupa i què no


+ L'accés a l'habitatge és la primera preocupació del jovent.
L'estudi també detalla les preocupacions de la jovenalla: quinze categories segons les respostes donades. La llista és primerejada per l'accés a l'habitatge, la desocupació i la precarietat laboral, i els efectes derivats de la immigració. També preocupen, però menys, la sobirania i la llengua catalanes, la qualitat del sistema educatiu i el racisme. Paradoxalment, entre les preocupacions menors hi ha qüestions que abasseguen els mitjans de comunicació (terrorisme, delinqüència i violència social); similar percepció mereixen els d'ordre internacional (guerra, desigualtat nord-sud).

Sentiment de pertinença i identificació dreta-esquerra


+ El 40,7% dels joves es considera sols català o més català que no espanyol.
Quant al sentiment de pertinença, els joves es consideren sols catalans o més catalans que no espanyols (40,7%), més espanyols que no catalans o únicament espanyols (7,5%), catalans i espanyols a parts iguals (30,4%), més d'un altre país que no pas de Catalunya o d'Espanya (l'11, 8%), ciutadans del món (5,5%). L'adscripció ideològica és clarament inclinada a l'esquerra: 47,2%. El centre-esquerra representa el 13%; el centre, el 12,6%; la dreta, el 4,5%; el centre-dreta, el 3,2%; l'extrema esquerra, el 3%; i l'extrema dreta, el 0,5%. Els no interessants en política, el 16%.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A despit de la dificultat d'accés a l'habitatge, l'estudi apunta que hi ha joves de procedència obrera especialment crítics amb el moviment dels ocupants, car els sembla un fenomen de privilegiats, de rebels sense risc real.
  • També és notable l'elevat índex de joves lligats a moviments associatius: 32%.
  • Finalment, estableix que, a més nivell d'estudis, més interès pels afers polítics i socials.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Presentació gràfica de l'informe sobre la llei electoral de Catalunya.
La realitat juvenil de Catalunya, comarca a comarca.
T'abstens o votes? Amb quin d'aquests tres personatges t'identifiques més?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua