Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
2000-2009

El país: política

Canvis socials, revolució tecnològica

La pitjor crisi des del 1929

Tres fites europees


dilluns, 4 de gener de 2010
El resum de l'any fet, vegem ara alguns dels esdeveniments, dels canvis, de les tendències més notables de la dècada 2000-2009.

En termes, diguem-ne, històrics, podem dir que el segle XXI va començar l'11 de setembre de 2001, data dels atemptats de Nova York i Washington perpetrats per la xarxa al-Qaida. Aquells terribles fets, que el món va seguir, incrèdul, per televisió, van obrir una nova època.

La resposta del govern nord-americà presidit per George Bush fou d'emprendre un guerra unilateral contra el terrorisme d'arrel islàmica. Resultat: dos conflictes que encara duren, a l'Afganistan i a l'Irac (la invasió d'aquest últim país, el 2003, es va fer sense el consentiment de l'ONU).

Aquest és el llegat que enguany ha rebut Barack Obama, el primer president negre de la història dels Estats Units, més partidari d'establir ponts de diàleg, de cercar solucions conjuntes dels mals i de les amenaces d'abast mundial.

Això, en un món en què el poder és més repartit que no fa una dècada. Els Estats Units encara són la primera potència mundial, però aquests últims anys han anat adquirint cada vegada més pes potències emergents com el Brasil, la Xina i l'Índia.

El país: política


+ Pasqual Maragall (al mig) va accedir a la presidència el 2003.
A casa nostra, Catalunya (2006), el País Valencià (2006) i les Illes (2007) han aprovat nous estatuts. A Catalunya, el 2003 Pasqual Maragall va accedir a la presidència de la Generalitat, després de vint-i-tres anys de governs de Jordi Pujol. Maragall va dirigir un govern tripartit d'esquerres, que es va tornar a repetir després de les eleccions del 2006, aquesta vegada amb José Montilla de president. El suport a la independència de Catalunya és més important que no fa uns quants anys, segons indiquen els sondatges.

Canvis socials, revolució tecnològica


+ Internet ha canviat de dalt a baix la manera que tenim de comunicar-nos.
Aquests últims deu anys les societats s'han fet més diverses, més plurals, cosa en part deguda a la immigració. El 2001, a Catalunya, els immigrants eren encara no 200.000, mentre que l'any passat eren més d'1.100.000; també ha augmentat la secularització: hi ha més casaments civils que no pas religiosos (7 de cada 10), cosa que no passava a la primeria del segle. Tots aquests canvis han anat acompanyats d'una revolució tecnològica fenomenal. Internet, les xarxes socials, els mòbils..., tot plegat ha canviat de dalt a baix la manera que tenim de comunicar-nos, de formar-nos i d'informar-nos.

La pitjor crisi des del 1929


+ La crisi es va originar als Estats Units.
El món viu des de fa dos anys una crisi econòmica molt greu, qualificada per molts com la pitjor d'ençà del 'crac del 1929'. La irresponsabilitat dels bancs d'inversió i la cobdícia del diner fàcil són alguns dels factors adduïts per a explicar-ne l'origen. La crisi ha fet pujar molt la desocupació i ha reobert el debat sobre el paper de l'estat en els afers econòmics: si hi ha d'intervenir i en quin grau.

Tres fites europees


+ L'euro va entrar en vigor el 2002.
Aquest últim decenni s'ha anat afermant el procés d'unificació europea. Destaquem-ne tres fites: el 2002, l'entrada en vigor de l'euro, moneda avui compartida per gairebé tres-cents trenta milions d'europeus; el 2004, la incorporació a la Unió Europea de deu països (vuit del centre i l'est d'Europa); i aquest 2009, l'elecció del primer president de la institució: Herman Van Rompuy.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Aquest últims anys ha augmentat molt la consciència social respecte de la fragilitat del medi. L'últim informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), del 2007, deia que l'escalfament del planeta era inequívoc.
  • Aquest mateix any l'IPCC va rebre el premi Nobel de la Pau, compartit amb Al Gore, vice-president dels Estats Units els anys 1993-2001.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

2000-2009: els deu moments d'internet, segons els premis Webby.
Una Lliga de Campions (2006) i un any perfecte (2009) fan del Barça una referència mundial.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua