Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El món, el 2025

Àsia: potència demogràfica, econòmica i científica

Món multipolar

En previsió de l'escassetat de recursos


dijous, 24 de setembre de 2009
'Fer prediccions és molt complicat, especialment si són sobre el futur'. Aquesta irònica sentència del físic danès, Niels Bohr, encapçala l'informe 'El món, el 2025. Ascens d'Àsia i transició socioecològica', que mira d'escatir com serà el món d'aquí a una quinzena d'anys.

Aquest informe ha anat a càrrec del grup d'experts 'El món, el 2025', establert per la Comissió Europea el 2008. Les aportacions individuals d'aquests experts apareixen en un altre informe, molt més extens: 'El món, el 2025. Contribucions d'un grup d'experts'.

Els resultats d'aquests treballs de prospectiva seran presentats oficialment avui a Brussel·les, capital de Bèlgica i seu de la Comissió Europea.

Uns resultats que, en molts aspectes, coincideixen amb els de l'estudi 'Tendències mundials 2025: un món en transformació', fet públic pel Consell Nacional d'Intel·ligència dels Estats Units el novembre del 2008, just després de la victòria electoral de Barack Obama.

Àsia: potència demogràfica, econòmica i científica


+ Portada de l'informe 'El món, el 2025. Ascens d'Àsia i transició socioecològica'.
Segons l'informe 'El món, el 2025. Ascens d'Àsia i transició socioecològica', l'any 2025 el continent asiàtic concentrarà gairebé dues terceres parts (el 61%, més concretament) de la població mundial, que aleshores serà de vuit mil milions. També serà el principal productor i exportador mundial; i, si es confirmen les tendències més recents, tindrà la supremacia científica i tecnològica, que haurà atès en detriment dels Estats Units i d'Europa. Abans del 2025, la Xina serà, tal vegada, la segona potència econòmica mundial, i l'Índia, la sisena.

Món multipolar


+ D'ací al 2025 el món s'anirà fent cada vegada més multipolar.
Tot plegat afectarà l'equilibri de poder. Si els anys 1945-1990 foren de domini bipolar (els Estats Units i la Unió Soviètica), i si aquests últims vint anys han estat de domini absolut dels Estats Units, d'ací al 2025 el món s'anirà fent cada vegada més multipolar, amb uns quants centres de poder. Un indicador d'aquesta tendència és el paper cada vegada més important del G-20, grup integrat pels països més industrialitzats del món i per potències emergents com el Brasil, l'Índia i la Xina.

En previsió de l'escassetat de recursos


+ L'informe esbossa un model de producció de menys consum energètic i més respectuós del medi.
L'augment de la població, combinat amb el de la producció (el 2025 gairebé haurà doblat la del 2005), pot portar a l'aparició de tensions relacionades amb l'accés a l'aigua, als aliments, a les primeres matèries i a l'energia. Per tal d'evitar-les, o, si més no, d'apaivagar-les, l'informe de la Comissió Europea esbossa un possible panorama: la transició vers un model de producció de menys consum energètic i més respectuós del medi. La Unió Europea (UE) en podria ésser capdavantera, d'aquest model, que hauria d'implicar una nova manera de viure, de desplaçar-se, de consumir.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 2025, la població de la Unió Europea serà únicament el 6,5% de la població mundial, a sobre, la més envellida del planeta: el 30% tindrà més de seixanta-cinc anys.
  • Si no fos per l'afluència d'immigrants, cap el 2012 la Unió Europea començaria a perdre població.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Món multipolar: vídeo explicatiu de l'informe 'Tendències mundials 2025'.
Combat contra el canvi climàtic: les tres fites de la UE per al 2020.
Barack Obama: accions i propostes en matèria energètica i ambiental.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua