Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2009. Política i societat

Crisi: augment de la desocupació

De l'estatut a la consulta sobre la independència

Un president per a Europa


dijous, 31 de desembre de 2009
El 20 de gener de 2009 Barack Obama va prendre possessió del càrrec de president dels Estats Units. Les expectatives eren grans, potser massa.

Més per les expectatives, que no pas per les fites aconseguides, el primer president negre d'aquell país va rebre a l'octubre el premi Nobel de la Pau.

Al cap de dos mesos, en el discurs d'acceptació del premi, Obama va dir que hi havia guerres justes (sense guerra, no hi hauria hagut manera de vèncer els nazis, va adduir); i va admetre la paradoxa que el premi fos atorgat al màxim dirigent d'un país que sostenia dues guerres: a l'Irac i a l'Afganistan (uns quants dies abans havia decidit d'enviar a aquest últim país trenta mil soldats més).

Sigui com sigui, aquest primer any d'Obama ens ha fet avinent que una cosa és guanyar unes eleccions, i una altra, governar: les dificultats han retardat alguns dels canvis promesos.

Tot amb tot, Obama acaba l'any havent tirat endavant la reforma sanitària, que potser s'aprovarà d'aquí a un mes. Aquesta reforma preveu de donar cobertura mèdica a trenta milions de ciutadans nord-americans (ara n'hi ha quaranta-set que no en tenen).

També es comencen a notar les mesures contra la crisi econòmica, per més que la desocupació rondi el 10%.

Crisi: augment de la desocupació


+ L'augment de la desocupació és el reflex més real de la crisi.
A casa nostra la crisi també ha fet pujar l'índex de desocupació. A l'octubre (dades de l'Enquesta de Població Activa del tercer trimestre), a Catalunya, era del 15,95%; a les Illes, del 14,82%; i al País Valencià, del 21,96%. A Catalunya, amb més de mig milió de sense-feina, el govern de la Generalitat preveu que l'economia es vagi recuperant lentament l'any vinent: l'índex de desocupació podria atènyer el 18,2% (fa un any era de l'11,4%).

De l'estatut a la consulta sobre la independència


+ La pregunta de la consulta popular.
A les males dades econòmiques, hi hem d'afegir la maror i la sotragada causades pel desfalc del Palau de la Música Catalana (cas Millet) i per possibles casos de corrupció política. Això, mentre el Tribunal Constitucional espanyol continua deliberant sobre els recursos d'inconstitucionalitat presentats contra l'estatut de Catalunya (hom diu que la sentència pot ésser imminent): el novembre, dotze diaris catalans van publicar un editorial conjunt defensant el text estatutari. Encara no un mes després, el 13 de desembre, cent seixanta-sis municipis van votar sobre la independència de Catalunya. Si bé no era vinculant, la consulta, presidida pel civisme, va tenir un gran ressò internacional i una participació de prop del 30%. El a la independència va obtenir el 95% dels vots.

Un president per a Europa


+ Herman Van Rompuy, president de la Unió Europea.
Al novembre el polític flamenc Herman Van Rompuy fou elegit primer president de la Unió Europea. El càrrec de president, igual que el de cap d'Afers Estrangers (Catherine Ashton), era previst pel tractat de Lisboa (en vigor des de l'1 de desembre), i és considerat una nova passa en el procés d'unificació europea. Tot plegat, el mateix any que Europa ha commemorat el vintè aniversari de la caiguda del mur de Berlín, que va posar fi a la divisió del vell continent.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els mesos de gener i febrer del 1939, enguany ha fet setanta anys, vora mig milió de fugitius van haver de travessar el Pirineu català, en un dels èxodes més grans mai vists fins aleshores. Fugien, naturalment, de l'exèrcit franquista.
  • Més commemoracions d'aquest 2009: quatre-cents anys de l'expulsió dels moriscs; tres-cents cinquanta del Tractat dels Pirineus i cent de la Setmana Tràgica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Iran: una crisi que no s'ha acabat pas.
Angela Merkel: triomf d'un polític poc corrent.
Especial sobre la grip A (Generalitat de Catalunya).
19 de juny: adéu a Vicenç Ferrer, l'intocable català.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua