Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Moriscs: 400 anys de l'expulsió

De mudèjars a moriscs

Catalunya i el País Valencià

El retorn de l'islam


dilluns, 9 de març de 2009
Aquest 2009 fa quatre-cents anys de l'expulsió dels moriscs, els descendents dels musulmans que continuaren habitant la Península Ibèrica després de l'anomenada Reconquesta (conquesta, duta a terme pels regnes cristians, del territori ocupat pels musulmans a la primeria del segle VIII).

L'expulsió, culminació d'un ambient d'intolerància religiosa creixent, fou decretada pel rei Felip III de Castella, i afectà tant els moriscs de la corona castellana com els de la corona catalano-aragonesa, forçats a abandonar la terra de naixença i la dels avantpassats (molts partiren en direcció al nord d'Àfrica, al Magrib).

A la corona catalano-aragonesa l'expulsió tingué una gran repercussió, car els moriscs representaven el 20% de la població. A l'Aragó eren 60.000, força més que no a Catalunya, poc més de 4.000. Ara, on n'hi havia més, de llarg, era al País Valencià (antic Regne de València), tal vegada el 34% de la població: fonts històriques indiquen que n'hi havia entre 117.000 i 170.000.

En aquest territori, les conseqüències econòmiques de l'expulsió foren molt negatives. Afectaren la producció agrícola, atès que els moriscs eren, fonamentalment, pagesos, però també afectaren les classes mitjanes i l'aristocràcia rural. A sobre, la repoblació no fou immediata, ni de bon tros: el País Valencià no recuperà el nombre d'habitants que tenia abans de l'expulsió fins al cap de cent cinquanta anys.

Amb motiu del quatre-centè aniversari de l'expulsió dels moriscs, la Universitat de València ofereix l'exposició 'Entre terra i fe', oberta fins el 28 de juny, per fer conèixer la vida dels musulmans del País València: del 1238, any de la conquesta de València pel rei Jaume I, al 1609, quan en foren foragitats. L'exposició consta de tres parts, titulades 'De la conquesta a la conversió. Els mudèjars'; 'De la conversió a l'expulsió. Els moriscs'; i 'L'herència islàmica. Cultura material i vida quotidiana dels mudèjars valencians'.

De mudèjars a moriscs


+ 'Embarcament dels moriscs al Grau de València' (1612-1613). Pere Oromig.
Abans que res, convé d'aclarir la distinció entre mudèjars i moriscs. El terme 'mudèjar' s'aplica al musulmà que romangué a la Península Ibèrica sota dominació cristiana, mentre que el terme 'morisc' s'aplica al musulmà (també peninsular) convertit al cristianisme. Ara, la distinció és, diguem-ne, fictícia, perquè la conversió de musulmans fou resultat d'un decret del 1525, que els comminava a batejar-se sota pena d'expulsió. De fet, els moriscs conservaren, secretament, la fe islàmica, a més de la llengua àrab.

Catalunya i el País Valencià


+ Alcorà del segle XVI. Arxiu Municipal de Sogorb.
A Catalunya, els moriscs es concentraven a les ribes de l'Ebre i del curs baix del Segre, que n'és afluent. Al País Valencià, abundaven al camp, particularment a les zones de secà, on conreaven la terra de la noblesa. També n'hi havia, però menys, a ciutat, on residien extramurs (fora del recinte emmurallat), en barris particulars anomenats moreries. Excel·liren en camps diversos: sistemes d'irrigació, medicina, veterinària, ceràmica, tècniques de bellesa...

El retorn de l'islam


+ El llibe d'Abdennur Prado analitza la diversitat de l'islam a Catalunya.
Avui, quatre-cents anys després de l'expulsió dels moriscs, l'islam torna a ésser present a les nostres terres. El fet es deu a l'arribada de gent provinent de països de majoria musulmana, i, en menys mesura, a la conversió d'autòctons. A Catalunya, per exemple, hom diu que hi pot haver entre 250.000 fidels musulmans i 300.000, per bé que no n'hi ha dades institucionals. Justament, la diversitat i la complexitat de l'islam a Catalunya són analitzades en un llibre publicat no fa gaire: 'El retorn de l'islam a Catalunya', d'Abdennur Prado, català de naixença convertit a l'islam i president de la Junta Islàmica Catalana, partidària d'un islam arrelat al país i plenament democràtic.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els moriscs parlaven un dialecte de l'àrab, anomenat algaravia.
  • Molts moriscs de les terres de l'Ebre eludiren el decret d'expulsió mercès a l'actuació decidida del bisbe de Tortosa, Pedro Manrique.
  • L'expulsió dels musulmans anà precedida de la dels jueus, decretada el 1492.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Síntesi de l'islam.
La diversitat religiosa de Catalunya, en un mapa.
La Móra Morisca de Móra d'Ebre: tres visions, un sol món.
Sobre l'art mudèjar.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua