Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2008. Economia, política i societat

Barack Obama, primer president negre dels Estats Units

Balances fiscals i finançament

El Procés de Bolonya i els estudiants


dilluns, 29 de desembre de 2008
Crisi econòmica internacional i victòria de Barack Obama a les eleccions dels Estats Units. Tothom hi coincideix: aquests són, de llarg, els esdeveniments més destacats de l'any d'ordre socioeconòmic i polític.

La crisi s'ha estès a tot el món des dels Estats Units i ha afectat sectors econòmics bàsics: bancari, immobiliari, automobilístic... No és pas una crisi qualsevol, sinó la més greu del capitalisme d'aquests últims vuitanta anys (des del 'crac del 1929'), i les previsions són que s'agreujarà l'any vinent i que no se'n començarà a sortir fins el 2010.

L'efecte més dramàtic és l'augment de la desocupació, ací i a fora. Per exemple, a l'octubre hi havia a Catalunya 50.700 desocupats més que no tres mesos abans; al País Valencià, 19.600; i a les Illes, 7.200.

Per molts, la crisi s'ha originat pel descontrol de les finances internacionals i ha palesat que el mercat, tot sol, no ho podia resoldre tot. De fet, aquests últims mesos s'ha tornat a obrir el debat sobre el paper de l'estat en els afers econòmics: si hi ha d'intervenir i en quin grau.

Veurem quina tendència s'obre camí a terme mitjà. De moment, els governs no han dubtat a intervenir-hi, amb la idea d'apaivagar la situació. Fins i tot als Estats Units, país on té molt de pes el liberalisme econòmic clàssic, recelós de l'estat: a la tardor, el govern nord-americà va tirar endavant un pla de rescat de set-cents mil milions de dòlars destinat a salvar els bancs.
  • ! Actualització el 31/12/2008 a les 07:30

Barack Obama, primer president negre dels Estats Units


+ 4 de novembre: Barack Obama i la seva muller, Michelle, celebren la victòria.
Atenuar els efectes de la crisi i allunyar-la tan aviat com sigui possible: aquest és un dels grans envits de Barack Obama, que el 20 de gener esdevindrà el primer president negre dels Estats Units. A les eleccions, qualificades unànimement d'històriques, el candidat del Partit Demòcrata va derrotar clarament John McCain, del Partit Republicà, que no va aconseguir de desmarcar-se prou del llegat de George Bush, molt lligat a la guerra de l'Irac. La requesta d'Obama entre el jovent va fer d'internet una excel·lent eina de campanya electoral.

Balances fiscals i finançament


+ Catalunya havia de tenir nou finançament el 9 d'agost.
A casa nostra la crisi econòmica ha fet més peremptòria la necessitat d'aconseguir un model de finançament just, de tenir prou recursos econòmics per a atendre convenientment les necessitats sanitàries, educatives, culturals... de la població. A mitjan juliol el govern espanyol va fer públiques, finalment, les balances fiscals (la balança fiscal és la diferència entre els diners que un territori paga a l'estat i els diners que en rep), que van confirmar el dèficit de Catalunya, de les Illes i del País Valencià. Segons l'estatut de Catalunya, el nou finançament s'havia d'haver enllestit abans del 9 d'agost. Però el fet és que encara no hi ha acord, i no és gens segur que n'hi hagi abans de final d'any, quan vencerà l'última pròrroga fixada pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero (aquest ha considerat probable de presentar una proposta dins aquest termini).

El Procés de Bolonya i els estudiants


+ Tancament d'estudiants a la Universitat de Barcelona.
Aquestes últimes setmanes també s'ha parlat molt de l'anomenat Procés de Bolonya, arran de les protestes i de les tancades d'estudiants en unes quantes universitats. Aquest procés, que ha d'entrar en vigor el 2010, vol adaptar la universitat europea a les necessitats socials i laborals, facilitar la mobilitat dels estudiants i homologar els títols universitaris. Opinions pro i contra a banda, la polèmica ha fet veure la necessitat de més diàleg i de més informació. Pensem que, per molts, la culpa no és tant de Bolonya com de mancances que s'arrosseguen de fa temps (mal finançament de la universitat, sistema de beques deficient...).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Barack Obama va guanyar la candidatura del Partit Demòcrata a Hillary Clinton, en unes eleccions primàries molt disputades. Hillary, muller de l'ex-president Bill Clinton, ocuparà la Secretaria d'Estat, nom que rep als Estats Units el ministeri d'afers estrangers.
  • Obama arriba a la presidència dels Estats Units cent quaranta anys després de la fi de l'esclavitud, segellada amb la guerra civil nord-americana (1861-1865).
  • Al món hi ha 963 milions d'individus que passen fam, 40 milions més que no pas l'any passat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats de les eleccions al Congrés dels Diputats espanyol.
'Yes, we can', eslògan de l'any.
Seixanta anys de la Declaració Universal dels Drets Humans.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua