Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2006. Món

L'Irac passa factura

Guerra entre i Israel i l'Hesbol·là

Europa: ampliació i esperança


divendres, 29 de desembre de 2006
En l'àmbit internacional, el 2006 pot encloure's entre dues notícies de Xile: el triomf electoral de Michelle Bachelet a les eleccions presidencials, tingudes el mes de gener; i la mort, aquest mes de desembre, del dictador Augusto Pinochet, que va regir aquell país sud-americà amb mà de ferro durant disset anys (1973-1990).

Bachelet, la primera dona a atènyer la presidència de Xile, representa l'esquerra moderada de l'Amèrica Llatina, ensems amb Luiz Inácio Lula da Silva, reelegit enguany president del Brasil. També repeteix mandat Hugo Chávez, símbol màxim de l'esquerra de signe radical i antiimperialista, que a la primeria del mes de desembre va guanyar les eleccions veneçolanes.

Però anem pas a pas, cronològicament. Els mesos de gener i febrer hi hagué una seguida de protestes irades en alguns països de majoria musulmana. Causa: les caricatures de Mahoma, el profeta de l'islam, aparegudes en alguns diaris europeus.

El fet va atiar el debat sobre els límits de la llibertat d'expressió. Mentre els uns defensaven aferrissadament el dret sense restriccions d'expressar-se lliurement, els altres aconsellaven contenció i prudència, pensant, sobretot, a millorar les relacions Occident-Orient.
  • ! Actualització el 04/01/2007 a les 08:00

L'Irac passa factura


+ Caricatura del president Bush al setmanari The Economist.
Doncs bé, no es pot pas dir que la situació de l'Irac les millori gaire, aquestes relacions. Tres anys i mig després de la invasió capitanejada pel govern dels Estats Units, la violència continua assolant aquell país de l'Orient Mitjà. El fet ha acabat per passar factura a l'administració nord-americana: el 7 de novembre, el Partit Republicà del president George Bush va perdre les eleccions legislatives, ço que va implicar el cessament immediat del Secretari de Defensa nord-americà, Donald Rumsfeld, principal estrateg de la guerra de l'Irac. El president Bush mateix ha admès, no fa gaire i per primera vegada, que els EUA no hi guanyaven, a l'Irac.

Guerra entre i Israel i l'Hesbol·là


+ El contenciós bèl·lic féu més d'un milers de morts.
Al Pròxim Orient, a la franja oriental de la Mediterrània, el 2006 hi ha hagut un nou contenciós bèl·lic: entre l'exèrcit israelià i l'Hesbol·là (organització libanesa islàmica d'arrel xiïta), que va durar un mes llarg (juliol-agost). La guerra, amb una invasió israeliana del Líban replicada per l'Hesbol·là amb el llançament de coets, féu més d'un milers de morts, la majoria civils libanesos, i forçà el desplaçament d'una gernació de gent. Aquesta guerra no es pot deslligar de l'etern conflicte palestino-israelià, que el gener va entrar en una nova fase, arran de la victòria del moviment islàmic radical Hamàs a les eleccions legislatives palestines.

Europa: ampliació i esperança


+ L'anunci de l'alto-el-foc permanent d'ETA.
Quant a Europa, destaquem-ne tres fets: la independència de Montenegro, una petita república dels Balcans, atesa via referèndum i plenament reconeguda per la comunitat internacional (el juny va ingressar a l'ONU); l'esperançador alto-el-foc permanent d'ETA, anunciat el mes de març, punt de partença d'una oportunitat històrica per a resoldre el conflicte basc; i la integració de Romania i Bulgària a la Unió Europea, que serà efectiva l'1 de gener de 2007.

MATERIALS

  • 2006 Year-End Google Zeitgeist
    Format:Web
    Notícies, definicions i personatges més cercats a Google el 2006.
  • 2006 Year in Review
    Format:Web
    Resum de l'any de la CNN.
  • Special Reports
    Format:Web
    Recull de reportatges de la BBC, del 2006 i dels anys 1998-2005.
  • Remember 2006?
    Format:Web
    Qüestionari sobre l'any que és a punt de tancar-se, també de la BBC.
  • Elections in 2006
    Format:Web
    Resultats de les eleccions generals dels països que enguany n'han fet.
  • Cafebabel.com
    Format:Web
    Revista multilingüe d'actualitat europea. Dossiers aplegats per seccions: internacional, política, societat, economia i cultura.

QUE HO SABIES?

  • A despit de les iniciatives mundials, l'epidèmia de la sida continua estenent-se. Segons l'informe publicat aquest mes de desembre per l'UNAIDS, el nombre d'infectats és de 39,5 milions, dels quals 4,3 milions han contret la malaltia durant el 2006. Els primers casos de sida van aparèixer fa vint-i-cinc anys als Estats Units.
  • Enguany la definició més cercada al Google ha estat 'Hesbol·là'.
  • Segons l'Informe de Desenvolupament Humà 2006, els 500 més rics del món acaparen tants ingressos com els 416 milions més pobres.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

22 de març: ETA anuncia l'alto-el-foc permanent.
Homenatge al periodisme valent d'Anna Politkòvskaia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua