Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Alto-el-foc permanent d'ETA

L'anunci: política i dret de decidir...

...del poble basc

Conflicte polític


dijous, 23 de març de 2006
En un vídeo molt difós pels mitjans de comunicació internacionals, ETA va anunciar ahir un alto-el-foc permanent, amb el propòsit d'impulsar un procés democràtic a tot el País Basc, des de Navarra a Iparralde. La decisió d'ETA, refermada en un segon comunicat publicat avui al diari basc Gara, entrarà en vigor a mitjanit, exactament: a les 00.00 de demà, divendres.

L'organització armada es proposa d'impulsar, amb això, un procés democràtic que permeti al poble basc, a través del diàleg, la negociació i l'acord, de dur a terme el canvi polític que ha de menester.

Naturalment, les reaccions a l'anunci d'ETA no han trigat gens. La comunitat internacional se n'ha felicitat, igual que els governs basc i espanyol. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat la màxima cautela i la implicació de totes les forces polítiques (el Partit Popular hi ha reaccionat amb reserves, però sense escarafalls) en un procés que preveu dur, difícil i llarg.

Aquesta resposta i el to del missatge d'ETA auguren una oportunitat històrica per a resoldre el conflicte basc, oimés que fa vora tres anys que no hi ha hagut cap mort.
  • ! Actualització el 25/03/2006 a les 07:20

L'anunci: política i dret de decidir...


+ El segon comunicat s'ha publicat al diari Gara.
'A la fi d'aquest procés, els ciutadans bascos hauran de tenir la paraula i la decisió sobre el propi futur'. Aquesta frase resumeix uns dels punts centrals de l'anunci d'ETA, que, tàcitament, reivindica el dret d'autodeterminació. De conformitat amb això, l'organització diu que correspon a tots els agents bascos de desenvolupar el procés de pau, bo i tenint en compte la pluralitat i la totalitat del País Basc.

...del poble basc


+ Mapa de les terres basques (Euskal Herria).
Amb això últim ETA reconeix que pertoca a tots els ciutadans bascos, tinguin l'opció política que tinguin, de construir el futur de llur poble. Però també assenyala que el procés de pau no s'ha de circumscriure a la comunitat autònoma de les tres províncies basques sota domini espanyol, sinó a tot el País Basc, que també inclou Navarra i Iparralde, o territoris sota domini francès: Lapurdi, Baixa Navarra i Zuberoa.

Conflicte polític


+ La 'ikurriña', la bandera basca.
Bé que ETA va aparèixer l'any 1959, en plena dictadura franquista, l'anomenat problema basc té unes arrels històriques molt més pregones. De fet, per molt que la violència sigui sempre injustificada, ETA és una manifestació d'un conflicte polític, que, com a tal, s'ha de resoldre amb mesures polítiques. El reconeixement d'aquest fet és el punt de partença de qualsevol procés de pau que vulgui afermar-se, tal com demostra l'exemple del Nord d'Irlanda, concretat l'any 1998 amb els acords de pau del Divendres Sant.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • ETA és la sigla d'Euskadi Ta Askatasuna, que es tradueix per 'País Basc i llibertat'.
  • 'La superació del conflicte, ací i ara, és possible'. Aquesta és l'esperançadora frase final del comunicat d'ETA.
  • Element cabdal de la identitat basca, l'èuscar data de temps antiquíssims. Es diu si ja no es parlava al segon mil·lenni aC.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Àudio de l'alto-el-foc, en èuscar i en espanyol.
Recull de reaccions polítiques.
La decisió d'ETA, a la premsa de tot el món.
'Què és ETA?': una anàlisi de la BBC.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua