Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Romania i Bulgària, a la UE

Romania, el Danubi...

...i Bulgària

Transsilvània i la llegenda de Dràcula


dilluns, 2 d'octubre de 2006
La Unió Europea s'ampliarà aviat amb la incorporació de dos estats de l'Europa oriental: Romania i Bulgària. L'1 de gener de 2007 uns trenta milions de ciutadans s'afegiran als cinc-cents milions que ja formen part d'aquest organisme suprastatal, que passarà de vint-i-cinc estats a vint-i-set.

La decisió, va fer-la pública la Comissió Europea el dia 26 de setembre, en un informe que subratlla els esforços fets per tots dos països d'ençà del darrer informe, publicat el mes de maig. L'accés de Romania i Bulgària es farà, nogensmenys, sota condicions rigoroses, ateses les mancances que encara presenten tots dos països.

En concret, la UE disposa un conjunt de mesures a fi i efecte d'assegurar el progrés en matèries com la reforma del sistema judicial, la lluita contra la corrupció i el crim organitzat, i la seguretat alimentària i de l'aviació comercial; també imposa controls que garanteixin la correcta gestió del fons d'ajut de la UE, que beneficiaran tant Bulgària com Romania, països amb un índex de riquesa inferior a la mitjana europea.

L'accés d'aquests dos països és una nova fita en l'ideal d'una Europa unida, pacífica i pròspera. De totes maneres, el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, va dir el 26 de setembre mateix que les futures ampliacions (hi ha una llista de països candidats i de candidats potencials) haurien d'anar precedides d'una reforma institucional de la UE. Recordem que el repudi de la dita constitució europea pels ciutadans de França i dels Països Baixos (maig-juny del 2005) ha obligat a repensar la reforma institucional.

Romania, el Danubi...


+ Vista de Sibiu, Capital Europea de la Cultura 2007.
Situat al sud-est del continent europeu, Romania és el país més extens dels Balcans, amb una població que raneja els vint-i-dos milions, una part dels quals són minories hongaresa i gitana, les més nombroses. Amb capital a Bucarest, Romania és presidida per la gran serralada dels Carpats, que la travessen. La plana és dominada pel Danubi, el segon riu més llarg d'Europa (darrere el Volga), que recorre l'Europa central i oriental i va a morir a la mar Negra, a llevant del país.

...i Bulgària


+ Catedral Alexandre Nevski de Sòfia.
El Danubi fa de frontera natural entre Romania i Bulgària, país més petit i menys poblat (set milions llargs d'habitants), integrat així mateix a la península dels Balcans. Amb uns orígens que es remunten al segle VII, ço que en fa un dels països més antics d'Europa, Bulgària formà part de l'Imperi Otomà durant cinc segles (XIV-XIX). Acabada la Segona Guerra Mundial (1939-1945) caigué sota la tutela de la Unió Soviètica, igual que Romania. Tots dos països se'n deslliuraren al tombant del 1980-1990, amb l'ensulsiada del bloc comunista. Les principals minories de Bulgària són la turca i la gitana.

Transsilvània i la llegenda de Dràcula


+ Vlad l'Empalador inspirà el protagonista de 'Dràcula'.
Transsilvània és una regió històrica del centre de Romania, un altiplà encerclat pels Carpats. A Sighisoară, una població transsilvana, hi va néixer el 1431 qui havia de passar a la història amb el nom de Vlad l'Empalador, personatge molt popular entre els romanesos. Doncs bé, aquest príncep inspirà el protagonista de la cèlebre novel·la de terror 'Dràcula', de l'escriptor irlandès Bram Stoker, duta al cinema prou vegades.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De Bulgària és originari un producte làctic conegut i consumit a tot el món: el iogurt.
  • El romanès és una llengua romànica, val a dir: derivada del llatí, condició que comparteix amb deu llengües més, entre les quals el català, l'espanyol, el francès, l'italià, l'occità, el portuguès i el sard.
  • El nom mateix de Romania ('Terra de romans') testimonia l'antiga presència dels romans, que exportaren el llatí a totes les províncies de l'imperi.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapes de Bulgària i Romania.
Qüestionari sobre aquests dos països.
L'ingrés a la Unió Europea, esperança dels infants romanesos.
Galeria fotogràfica de Sòfia, capital de Bulgària.
I també...
  • I de la ciutat transsilvana de Sighisoară;, patrimoni mundial de la UNESCO.
  • Sibiu, també a Transsilvània, Capital Europea de la Cultura 2007.
  • Els països regats pel Danubi.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua