Opinió

Marcel Mauri

24.04.2014

El PP o la cultura del Thermomix

Què s'hi pot trobar, en una fira de Sant Jordi organitzada pel PP? Tret de llibertat, participació i societat civil, tot allò que vulgueu. Ahir, a Badalona, el govern de García Albiol va tornar a fer gala del seu tarannà convertint una festa cívica i cultural en un acte merament comercial sota control policíac. Cerveses, cupcakes o bosses eren alguns dels objectes que es podien comprar en una fira en la qual les entitats de la ciutat no tenien lloc.

De fet, a l'espai que tradicionalment ocupava Òmnium (entitat que fa trenta anys que surt al carrer per Sant Jordi a Badalona i que va ser una de les impulsores de la fira) ahir hi havia un estand de Thermomix. Una màquina per a cuinar, com a metàfora del significat que té la cultura per al PP: manipular i diluir les idees, no fos cas que algú gosés promoure el lliure pensament. Així, sempre és millor una parada de Disney (sí, també n'hi havia) que no d'una entitat cultural. 

Però la gent d'Òmnium vam decidir de plantar-nos. No pensàvem tolerar que dos-cents dies abans del referèndum el PP allunyés del centre de la ciutat tota reivindicació social i nacional. De fet, l'any passat ja van voler intimidar-nos intentant que retiréssim pancartes reivindicatives i estelades del nostre estand i avisant-nos que la fira 'era seva', versió 'vintage' de 'la calle es mía' del seu fundador. No vam fer-los cas i simplement vam invocar el seu santcristo gros (la Constitució que tant proclamen) que encara reconeix un dret bàsic que és el de la llibertat d'expressió. Aquesta actitud, com també la defensa que des d'Òmnium hem fet sempre de la llengua, el procés nacional i la cohesió social des de Badalona (valors antagònics dels que el govern local promou) no els van agradar gens ni mica. 

I enguany n'hem tastat les conseqüències. Poques setmanes abans de Sant Jordi ens van comunicar que les entitats no tindríem lloc al tram central de la fira. Des d'Òmnium ja vam avisar que seríem allà on sempre havíem estat. I tal dit tal fet. Però per sorpresa d'ells (que havien enviat policies per controlar de bon matí què fèiem) no vam posar l'estand al carrer sinó en un antic supermercat (ara en desús i que el propietari ens va cedir per un dia) que és just al carrer on es fa la fira. Des d'allà, vam fer la programació habitual (presentacions de llibres, concerts, punt informatiu...) rebent el suport de molta gent que ens felicitava per haver respost amb imaginació a l'intent d'exclusió.  

L'èxit de la iniciativa no va caure gens bé a l'ajuntament. I van aprofitar que a la tarda vam gosar treure una petita taula informativa al carrer per enviar-nos mitja dotzena d'agents de la unitat Omega (la Brimo local). Ens van aixecar acta per multar-nos però vam decidir de continuar fent les activitats previstes. 

Socis, representants de partits i d'entitats i ciutadans en general van continuar venint a l'estand d'Òmnium per mostrar el seu suport i per agrair la fermesa en la defensa d'un Sant Jordi cultural, cívic, participatiu i reivindicatiu. Una fermesa que mantindrem. Perquè els mateixos que no volien que fóssim a la fira són els que volen impedir que el 9-N votem. Ahir no van sortir-se'n; i treballarem incansablement perquè a Badalona el 9-N les urnes també surtin al carrer i siguin ben plenes. Des de la societat civil continuarem donant resposta al carrer als intents d'exclusió del PP; ara falta que la classe política badalonina comenci a bastir alternatives perquè aquest malson de govern quedi en una trista anècdota de quatre anys. 

Marcel Mauri, president d'Òmnium Badalona - Barcelonès Nord

Editorial