Opinió

Toni Gisbert

06.11.2013

'Ara comença el procés de recuperació de Canal 9'

L'anunci de la decisió de desmantellar Canal 9 és un greu error. Primer, no està clar que la raó principal argumentada, el cost econòmic, siga real. El cost del desmantellament pot ser molt més alt que el que suposaria mantenir l'ens amb un pla de viabilitat. Segon, és un error des del punt de vista de la llengua, la cultura i la cohesió social que hauria d'haver jugat Canal 9, que hauria d'haver tingut un paper fonamental en la construcció del País Valencià i la promoció de l'ús social de la llengua. I en tercer lloc, perquè el País Valencià necessita mitjans públics i de qualitat.  


La decisió no serà tan fàcil d'executar. No està clar com es farà a nivell legal. i es trobaran un rebuig quasi unànime de la societat valenciana: de les entitats, començant per ACPV, els sindicats, els partits, i un sector creixent de la societat. Perquè una cosa és que no es veiés gaire la televisió i una altra que a la majoria els faça gràcia que desaparega Canal 9. En l'anàlisi d'Alberto Fabra hi ha una greu mancança: obviar que Canal 9 no és un problema en sí sinó un problema creat artificialment per una desastrosa direcció econòmica i política del govern valencià durant els últims anys. Fabra ha demostrat una manca de lideratge, no ha sabut trobar solució als problemes del PP. 


Ara comença el procés de recuperació de Canal9. Així ho volem, i així ho demanem i ho proposem a la resta d'entitats, sindicats i partits. Continuem pensant que el projecte és necessari, i que ara és el moment de tornar a pensar-lo, quasi partint de zero. Es pot fer des de la bona voluntat, que és el que hauria de fer el govern valencià, començant un diàleg amb tots els sectors. O si no, hauran de ser partits, sindicats i entitats els qui comencem a pensar una RTVV possible i necessària amb la complicitat dels treballadors de l'ens, del món de la cultura, actors, dobladors, etcètera, per crear un mitjà d'informació pública de qualitat, al servei de la llengua i la cultura i construcció nacional del País Valencià, i donant suport d'una indústria cultural i audiovisual valenciana. 


Des que es va signar l'acord de reciprocitat, ACPV sempre hem dit el mateix: la recepció de TV3 al País Valencià i Canal 9 al País Valencià depèn dels dos governs. I per tant, hem demanat i tornem a demanar que s'executin els convenis de reciprocitat. 



Toni Gisbert, coordinador d'ACPV
(Opinió recollida per telèfon)

Editorial