Opinió

Vicent Moreno

06.11.2013

Vicent Moreno: 'És un cop d'estat mediàtic'

Utilitzant paraules fàcils, acò és molt fort i no té ni trellat ni forrellat. Este país està per fer i la nostra llengua torna a estar en perill, perquè el tancament de RTVV és un atac a la història i a la responsabilitat de la Generaitat Valenciana, que havia de complir el que ha de complir, segons el que li marca l'estatut i la llei de creació de Canal 9.

És una mostra molt forta que el govern actual, igual que fa el seu partit en unes altres comunitats autònomes on governa, haja tancat un mitjà de comunicació, en este cas Canal 9 i Ràdio 9, i haja decidit desmantellar-lo: és totalment intolerable. I també és una manera, quan som a punt de complir trenta anys de la llei d'ús del valencià, de tancar de nou la normalització de la nostra llengua, que és tan necessària als mitjans de comunicació, sovint invisibilitzada. Una llengua oficial com és el valencià (al costat del castellà) no té els àmbits d'ús que li corresponen ni somniant-ho i estem molt lluny d'eixe nivell de normalització que voldríem. És un dret bàsic de disposar d'uns mitjans de comunicació públics, de qualitat, plurals i en valencià. Pel Nou d'Octubre, justament, ens varen entrevistar per al noticiari de Canal 9 sobre el procés de renovació de RTVV i vam dir que volíem que la llengua estiguera molt més present en el nou mitjà i que pensàvem que Canal 9 havia d'ésser tot en valencià, perquè el castellà ja esta normalitzat; canvies de canal i els tens tots en castellà. Resumint, que és un gran atac i que estem molt decebuts i molt entristits. Farem el que pugam des de la societat civil i caldrà pensar coses.

Des d'Escola Valenciana, que no té color polític, estem dient des que vaig començar de president --i ho torne a repetir-- que aquestes persones que ens governen ens demostren en algunes ocasions que no tenen sensibilitat respecte a esta normalització i açò és un punt important, perquè encara que ens diguen que hi ha més canals, la veritat és que tots els altres són en castellà. L'únic que feia alguna cosa en valencià era aquest; i cal no oblidar la censura a TV3 que tenim al País Valencià.

La situació és que, aprofitant la crisi, el govern ha tancat la televisió i açò és un cop d'estat mediàtic. És eliminar un mitjà de comunicació que, malgrat que no era el nostre mitjà digam-ne model, sí que servia de referent a moltíssima part de la població com a mínim per a utilitzar el valencià en alguns moments del dia, durant els trossos que utilitzaven la llengua a Canal 9. No era un gran percentatge de valencià, però les notícies i l'oratge eren en valencià, com també algunes sèries que tenen molt de renom... I sí que hi havia gent que veia Canal 9, encara que diguen que no. Per tant, ara caldrà veure si reculen i s'ho repensen. La nostra proposta sempre és en positiu i, per tant, creiem que s'ho haurien de repensar seriosament. No es pot fer açò en una societat democràtica.

Editorial