Opinió

Maria Antònia Font

11.09.2013

Maria Antònia Font: 'Que es vegi que tots els Països Catalans som enllaçats a través de la cadena'

Des d'aquí veiem que el poble de Catalunya ha de continuar amb la voluntat ferma de decidir el seu futur, i això s'encomana als altres territoris. L'any passat vam viure la gran manifestació de Barcelona, i ara veim això i tenim ganes de muntar cadenes a tots els Països Catalans. De fet, des de Mallorca s'ha flotat un avió i un autocar cap al primer tram de la Via, i molta gent de Mallorca, Menorca i Eivissa participaran en diversos trams. Mos interessa que es visualitzi aquesta idea del conjunt de la nació. Que es vegi que els territoris som enllaçats a través de la cadena, a través de la mateixa llengua. Que des de Europa es pugui veure que som un sol poble que parlam català. Perquè nosaltres sofrim unes agressions contra la llengua i la cultura molt importants per part d'un govern que institucionalment maltracta el poble de les Illes. Necessitam denunciar-ho a Europa i per a això és important que es vegi la totalitat de la nació. Perquè si la llengua és maltractada en una part del territori, això afecta tota la llengua en el seu conjunt. 


Veiem el que passa amb molta il·lusió i ganes. Això genera una expectativa de futur i llibertat per almanco una part de la nació. Des d'aquí donem tot el suport possible a la intenció de separar-se d'Espanya a través de la veu del poble i amb el suport dels polítics que governen, que recullen aquesta veu i la duen al parlament.


Hi ha gent a les Illes i el País Valencià a qui li agradaria que aquesta nació cultural que tenim esdevingui nació política, però cada part del territori té el seu temps i el seu moment. A cada lloc es farà d'una forma diferent, perquè no arribarem a la independència tots junts i alhora. Però valoram molt positivament que al Principat facin aquesta acció. Ara, que els germans catalans del Principat no mos abandonin i continuïn amb aquesta idea de reunificació de la nació catalana. A les Illes també tenim molta feina, perquè ha de ser una decisió també del poble de les Illes Balears, i esperam tenir uns representants polítics d'altura. 


Aplaudim en aquest procés el fet que Catalunya esdevingui lliure i s'organitzi a la seva manera, amb els seus recursos i les seves relacions pròpies amb Europa i Espanya, aportant al món la seva manera de fer les coses i la seva manera de progressar, i de respectar la terra, les persones… Esperam que hi hagi també tota una reflexió cap a la vertadera política que posa per davant les persones i no els interessos econòmics, i que sigui una societat de progrés i solidària. 


Aquest Onze de Setembre ens interessa donar la imatge de la unitat de la nació, tot i que sabem que es treballa per la independència del Principat, i ens sembla bé. Nosaltres vindrem després, si el poble de les Illes Balears així ho decideix. 




Maria Antònia Font, activista per la llengua portaveu de l'STEI-i i membre de l'ANC.

Editorial