Opinió

Miquel Ramos

01.03.2013

Miquel Ramos: Per molts anys de Falles Populars i Combatives!

Les falles havien estat un terreny complicat per als moviments socials des de la transició. Va ser un error de la generació anterior no implicar-se més en un dels moviments populars més importants de València i deixar les falles en mans dels sectors més reaccionaris. Per això és tan important d'haver recuperat les falles com un espai popular i de reivindicació cultural i política, més enllà de la sàtira descafeïnada que moltes voltes presentava. Perquè les falles ens pertanyen a tots.


Hem vist com, any rere any, han anat creixent i cada vegada hi participa més gent i són més plurals i obertes. Té un mèrit increïble que aquestes falles populars hagen partit des de la base, per amor a l'art, de gent que ha lluitat contra moltes adversitats en una ciutat com València, on les coses són tan difícils.


En el temps que corre, les falles no poden quedar al marge de la crítica social. Hi és més necessària que mai. També hi ha unes altres falles, a més de les Populars i Combatives, que aporten aquest ingredient crític. Però, en certa manera, hi mancava un espai de reivindicació i de festa, que fos més aliena a tot allò que envolta la junta central fallera i el maremàgnum d'organitzacions que en aquest temps han controlat la festa. Ha estat una iniciativa fonamental, i per això només puc dir: per molts anys!


Enguany tornarà a haver-hi 'intifalles'. Ja hem vist com els preocupen, als governants, aquestes protestes: les falles són un aparador a tot el món i allò que hi passe es veurà arreu. Però les protestes no resten subordinades a les agendes oficials. A més, no conec cap festa més crítica que les falles. El govern valencià hi està poc acostumat i no li sembla correcte. Però els diem que els valencians tenim tot el dret de manifestar-nos i que l'agenda no la marca el govern.


Miquel Ramos
(Opinió recollida per via telefònica.)

Editorial