Opinió

Mònica Oltra

31.01.2013

Mònica Oltra: Tan rica ets que t'entren 7.500 euros i no et consta?

Açò s'albirava des de feia molt de temps. Quan Gürtel tot just acabava d'esclatar. Nosaltres ja diguérem que era finançament il·legal del PP. Ara es va demostrant, a mesura que cauen persones amb molta informació, que la trama de finançament del PP és l'escàndol més gros de la democràcia.

La gent que deia que no havia cobrat ara apareix a la llibreta, que diu que sí que ha cobrat. Es converteixen en uns grans mentiders com si açò fora compatible amb ser governant en un sistema democràtic. La mentida ha de ser castigada políticament, i fins i tot legalment.

Uns governants poden mentir i enganyar a hisenda ocultant els seus ingressos, i açò no té cap conseqüència? La ciutadania s'ho demana. Tu pots mentir dient que no has rebut uns sobres? Dient que tot el que has cobrat ho has declarat, si ara surt açò? Com quedem? Ho heu declarat? A hores d'ara, en qualsevol país civilitzat hi hauria dimissions damunt la taula.

Tenim davant un escàndol que es pot endur moltes coses. La primera, la credibilitat d'un sistema democràtic. No és que el PP perda la credibilitat; és que la gent perd la credibilitat i l'afecció en tot el sistema democràtic. Si els polítics no serveixen i la política no serveix, de què serveix la democràcia. Ens hi juguem molt més que no solament si el PP governa o manté la majoria.

I ací surt el nom de l'empresa Mercadona i de Sedesa com a suposats donants. I recordem que Sedesa s'enriqueix aprofitant que la Generalitat els adjudica obres. És l'empresa de [el president de les Corts, Juan] Cotino. I així els diners tornen al Partit Popular. La procedència dels diners podrien venir d'activitats que impliquen suborn. Tu m'adjudiques i jo et pague. Igualment en el cas Gürtel hi ha constructores darrere. Segons el tribunal, eren sis constructores que hi havia darrere les donacions.

I una altra cosa és que fins el 2007 no es prohibeixen les donacions anònimes. Per què una donació ha de ser anònima? Com em puc defensar davant del suborn, que és un tipus delictiu molt difícil de demostrar, si les donacions poden ser anònimes?

Ací fa fallida el PP. Però també un marc legal que no és suficient i que moltes vegades és fet a mida, perquè l'amnistia fiscal sembla feta a mida de Bárcenas i de Montoro i d'aquesta gent. Es fan les lleis, s'indulten quan els condemnen. Ja veieu la quantitat de polítics condemnats per corrupció indultats aquests últims anys.

Al final, els ciutadans tenen la sensació que hi ha una casta sacerdotal intocable que es fa les lleis a mida, que si hi ha un jutge que els toca, o bé el destitueixen o bé indulten posteriorment el condemnat. Com volen que la gent crega en el sistema democràtic si el fan tan malbé? Estic tan indignada! Tan escandalitzada! Perquè em sembla increïble que hagen pogut arribar tan lluny. Que els pregunten si han cobrat els sobres, diguen que no i l'endemà passat aparega la llibreta de Bárcenas desmentint-los. 'No em consta, no em consta.' Ah, no et consta? Tan rica ets que t'entren 7.500 euros i no et consta?

Han mentit dient que no han cobrat. Açò ha de tenir un preu, en política. Tu no pots mentir així i quedar-te tan fresc. I açò, a banda de la possible infracció per no haver declarat aquests diners, de la procedència dels diners, que poden venir de fets delictius com el suborn. Perquè ací hi ha tres preguntes: qui ha cobrat, com s'ha cobrat i d'on provenen els diners.

I Rajoy, amagat. Com pot ser? Si es vol amagar que dimitesca. En política la gent s'amaga dimitint. Anant a casa, i deixant pas a algú altre, que no estiga esquitxat.


 


Mònica Oltra és diputada de Compromís a les Corts Valencianes.


(Opinió recollida en conversa telefònica.)

Editorial