Opinió

Manuel Alcaraz

10.02.2012

Manuel Alcaraz: 'Camps menysprea la universitat i la societat civil'

Després de la repulsa moral que ha provocat totes les coses que es van sentir durant el judici a Camps, la lectura de la tesi doctoral és quelcom que no honora la universitat. Crec que, efectivament, el fet que haja triat un moment com l'actual, quan podria haver estat condemnat, diu molt de la seua personalitat. Hem de suposar que ell no sabia, d'entrada, que seria absolt. Camps, doncs, continua pel camí de ser un imprudent i un insolent absolut. Menysprea les institucions de tota mena, en aquest cas la universitat i la societat civil.

Ell té tot el dret de fer-ho, això no es pot discutir. Tampoc no sabem com és la tesi. Si ningú li la publica, ja la llegirem; però si allò que hi defensa és el plantejament que ja va fer essent president, com a professor de dret constitucional que sóc em sembla un disbarat.

Ara, cal demanar-se per què ha decidit de presentar-la a la Universitat Miguel Hernàndez i no a la Universitat de València, que era la seua universitat i la ciutat on ell viu. Per tràmits burocràtics? Per què el director de la tesi havia estat professor d'aquesta universitat? És estrany que haja triat aquesta universitat, com si es volguera allunyar de València i anar a la universitat més petita del País Valencià.

Allò que em sembla una total barbaritat és que anuncien que hi haurà gent que li donarà suport moral aprofitant un acte estrictament acadèmic. Els actes acadèmics no són per a això. Haurien de respectar l'acadèmia i el significat tan important que té, per a la universitat i per a la societat en general, el que és un doctorat. Però ja han anunciat que vindria gent a fer-li un homenatge al voltant d'eixe fet. És com si haver escrit unes quantes pàgines, no sé si moltes o poques, justificara els desastres que ha fet. I es demostra, una altra volta, la imprudència també dels seus partidaris.

És curiós que ell es matriculara fa molts anys i que el trasllat de l'expedient a la Miguel Hernàndez siga del 2001. Ja han passat onze anys. I sorprèn que el tema de la tesi siga el d'una proposta que ell va fer poc abans d'abandonar el càrrec de president. Sembla que haja fet la tesi en aquests sis mesos o set. Perquè suposem que una persona amb la responsabilitat de president de la Generalitat no té tant de temps per a dedicar-ne a aquestes coses. Jo vaig tardar cinc anys a fer la meua tesi doctoral, i sembla que Camps deu ser molt més intel·ligent que la majoria de doctorats en dret, que normalment tarden tres anys, quatre o cinc, a escriure-la. A més, Camps ha prohibit la consulta prèvia de la seua tesi. Ho pot fer i és potestat seua decidir-ho. Però la cosa normal és de permetre'n la consulta, com un gest de transparència i de control de qualitat.

Tot plegat, doncs, és lamentable i forma part d'aquesta imprudència i insolència pròpies de Camps. No hem de confondre els drets que l'assisteixen amb aquesta espècie de camí desbocat per a demostrar que ell està per damunt de tot i de tothom.

Editorial