Opinió

Josep Maria Cadena

14.11.2011

Josep Maria Cadena: 'Tenia un fortíssim esperit de servei'

Pernau va ser durant tota la seva trajectòria humana i professional un exemple d'entrega i d'honradesa. Va passar per diferents diaris i va tenir una activitat molt notable en l'estructuració del modern periodisme a Catalunya. I també va tenir un paper molt rellevant, a través de la Federació d'Associacions de la premsa d'Espanya, que va presidir, en el procés de recuperació del prestigi d'una nova era d'informadors. Entre altres coses, va promoure el codi deontològic de la professió a Catalunya. I la creació del Consell de la Informació, que ell va presidir. I premis: Creu de Sant Jordi, Ciutat de Barcelona, Ortega i Gasset, etc.

Per ell, tots aquests reconeixements no eren una glòria, encara que ho fossin, sinó una exigència més en la seva feina de servei als altres. Dins de les redaccions era un personatge especial. Vam coincidir al Diari Barcelona. Parlava molt i amb tothom. Tenia una gran capacitat per parlar sempre amb tots els periodistes del seu diari. I ho feia amb rigor, però a la vegada amb alegria i somrient. Era difícil veure-li mala cara quan parlava amb un redactor. Jo, amb ell, havia tingut grans converses en plena redacció, en les quals combinàvem rigor amb ironia, cosa que sovint impressionava i estranyava més d'un redactor.

Ell era un mestre per a la professió i un mestre de la manera de fer que tots els periodistes tenim l'obligació de seguir per exercir el nostre ofici. Tenia un fortíssim esperit de servei. I mai no el va perdre. Ens vam conèixer l'any 1956: ell acabava i jo començava a l'escola de periodisme. De seguida m'hi vaig adherir per la manera com actuava en uns moments molt difícils per la professió. Els diaris d'aleshores eren, sobretot, corretges de transmissió del poder. Però ell, malgrat tot i malgrat el moment, no ho va fer mai.

En opinió personal meva hi ha, en l'àmbit del periodisme, dues personalitats que m'han marcat del tot. I totes dues ens han deixat: Josep Faulí, amb qui vaig compartir el llançament del diari Avui, i Josep Pernau, amb qui vaig compartir molts anys tasques de premsa diària i de direcció tant al Col·legi de Periodistes com al Consell de la Informació. Com a periodista he conegut molta gent i moltes personalitats. Però de persones que sàpiguen estar al seu lloc sempre, n'he trobades poques. I Pernau Faulí eren d'aquestes.

En definitiva, la mort de Pernau és una gran pèrdua per tots nosaltres, tant per als amics com per a la professió sencera. Però també ha de servir d'estímul. Tots podem ser Pernaus si ens ho proposem. Només hem de tenir clar que el nostre ofici no serveix per aprofitar-se de res o de ningú, sinó per donar un servei a la societat. Si fem això, cadascú dins el seu àmbit i la seva categoria, complirem el deure que ens pertoca.


Josep Maria Cadena, periodista, secretari general del Consell de la Informació

(Comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb)

Editorial