Opinió

Miquel Sellarès

07.11.2011

Miquel Sellarès: 'Ara toca crear l'estat'

La funció històrica de l'Assemblea de Catalunya es va acabar quan vam passar el testimoni al Parlament de Catalunya, que és la institució que ha de representar el nostre poble. Afortunadament Catalunya ja té parlament, govern, consell executiu i un president. I aquestes són les institucions que ens representen i això ha de ser molt clar, perquè l'Assemblea va sorgir en la clandestinitat a fi de lluitar per les llibertats del nostre poble i per recuperar precisament aquestes institucions.

Ara, cert és que de les quatre reivindicacions de l'Assemblea només, se n'han assolides tres. I la quarta, que és el dret de l'autodeterminació, no va sortir del tinter. I ara s'ha obert un nou cicle polític perquè els pactes de la Transició i de la Constitució s'han trencat. Roca Junyent i Jordi Pujol mateix ho han reconegut. I a més, no ens han donat alternativa. Per tant, cal avançar cap al dret de decidir i cap a l'autodeterminació que vol dir recuperar la quarta reivindicació de l'Assemblea.

Però, aquest camí, l'han de fer les institucions i no cap assemblea. En tot cas, el que ara cal és empènyer les nostres institucions a seguir aquest camí. I la iniciativa per a rellançar una nova Assemblea Nacional amb aquesta funció ja s'ha posat en marxa. Avui celebrem els quaranta anys, però al mes de març es farà la primera sessió plenària d'aquesta nova assemblea sorgida de les més de 160 assemblees locals, la majoria de les quals formades per les plataformes de les consultes. Tot plegat per a oferir un full de ruta de l'autodeterminació, però respectant la història, sense instrumentalitzar-la, i sobretot sense faltar al respecte al parlament i als partits, que són els que han de treballar. I és molt important, a més, que aquesta nova assemblea sigui formada per ciutadans que solament es representen a si mateixos, cosa que li dóna molta força.

El president Pujol em va dir una vegada: ara toca fer país; més tard em va dir: ara toca recuperar les institucions. Totes dues coses les hem fetes. Després em va dir: ara toca enfortir Espanya, cosa sobre la qual potser ens vam equivocar, però ho vam fer. I parafrasejant Pujol, jo crec que ara toca crear l'estat.


Miquel Sellarès
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial