Opinió

 

<77/88>

Juli Peretó

27.03.2007

Una amarga premonició

Em fregue els ulls i em pregunte si sóc a l’Europa del segle XXI o tot és un malson. Visc en una democràcia o en una societat feudal? Diuen que les emissions de TV3 a València són il·legals (sic). Ara i ací, si hi ha cap llei que impose aquestes barreres al flux d’informació és una llei obsoleta i injusta, una muralla a abatre. Els legisladors ignoren l’existència dels satèl·lits o d’internet? Ells celebren el tercer centenari de la victòria d’Almansa tancant les emissions de la televisió catalana al País Valencià.

Em podria desfer en arguments de si és un atemptat a la llibertat d'expressió i a la meua llibertat de triar els canals de televisió que em permet la tecnologia (de triar el canal que m'emociona amb el darrer concert del Llach poeta i solidari: moltes gràcies). O bé si és una agressió a la llibertat d'informació, en un País Valencià on els mitjans de comunicació públics són podrits. Però hi ha qui, amb més nocions jurídiques, ho ha explicat molt millor que jo. També tinc arguments econòmics. Fa més de vint anys que em grate la butxaca per veure la TV3 a València. De primer, amb els donatius que molts ciutadans com jo lliuràrem per a l'adquisició dels equipaments tècnics de distribució del senyal. Després, a través dels impostos: cal no oblidar que parlem d'un mitjà públic. Fa uns quants mesos, la darrera fou la compra d'un descodificador de senyal digital..., i ara em diuen que el govern valencià premerà el comandament per mi aquesta mateixa setmana. Ells no volen que, de Benimaclet estant, puga sintonitzar els canals de la CCRTV, precisament ara quan són nacionalment més molls que mai!

Al capdavall, si són ben gastats, els diners no tenen importància, però no puc descartar que darrere de tot aquest embolic s'amaguen encara més negocis a costa meua: si vull continuar veient Polònia, l'únic moment de la setmana en què els polítics semblen assenyats, hauré de contractar l'operador local de fibra òptica! O és que el govern valencià pressionarà l'empresa del cable perquè elimine els canals catalans de la seua graella? Pagant el cable puc veure tots els 'canals autonòmics', però ells volen impedir-me l'accés gratuït a uns canals públics que s'expressen en la meua llengua.

Em preocupen més, malgrat tot, les lectures polítiques d'aquest afer tan patètic.
De tots els actors del sainet, qui millor interpreta el seu paper és, no caldria dir-ho, el PP. Broda el seu personatge sectari i prepotent: antiliberal, ultranacionalista (espanyol) i visceralment anticatalanista (passeu-me les redundàncies). Potser es pensen que així arraparan alguns vots de l'extrema dreta, cosa més que dubtosa. Ara, la resta dels personatges fan més aviat pena. Podria ser que l'operació del govern valencià tinguera encara un efecte més pervers que no el que ningú s'haja imaginat. La constatació de la incapacitat (o és indiferència?) del partit socialista en el cas d'una agressió cultural com aquesta, tot i controlar els ressorts a Madrid i Barcelona, desmoralitza i desmobilitza. Amb l'agreujant que un partit nacionalment català, si més no nominalment, és el que dóna suport als socialistes. Si la coalició progressista que governa Catalunya i el govern socialista instal·lat a la Moncloa ens demostren així la seua incompetència o insensibilitat, què podem esperar l'endemà d'unes eleccions en què el PP valencià no tinga prou suport parlamentari per a continuar governant? Contemplant el drama em ve un amarg pressentiment: veig un possible govern valencià progressista acovardit pel primer lladruc de la gossada dretana i blavera.

Editorial