Opinió

 

<77/88>

Martí Estruch Axmacher

30.03.2007

Tortell Poltrona i els apoltronats

El Circ Cric va suspendre fa uns quants dies la ronda que tenia en marxa pel país. Tortell Poltrona, pallasso i empresari, va dir que plegava veles. Les de l'envelat. Que, sense un marc legal que reguli el sector, no anem enlloc. No van enlloc. Va explicar que aquests darrers anys n'havien vistes de tots colors i va reclamar una mica d'ordre i de concert. El Departament de Cultura presentarà avui a migdia la promesa d'ordre i de concert: es compromet a revisar la normativa per a facilitar les rondes i evitar les traves burocràtiques. Si tot va bé, el Cric anunciarà que tornarà a desplegar les veles l'any 2008. Ja se sap: qui no plora, no mama.

Però és que el circ, encara que no ho sembli, és una cosa seriosa. Com a mínim, el que fan, o intenten fer, el Cric i alguns més. Ja no són un forçut i una dona amb barba que es passegen per les places dels pobles. Ara són envelats, equips de llum i so, assegurances, permisos, màrqueting, promocions i nòmines. Com que el Circ Cric és un circ seriós, la Generalitat li va atorgar el Premi Nacional de Cultura l'any 2005. Però, malgrat ser un circ seriós, i malgrat el Premi Nacional de Cultura, Tortell Poltrona diu que està tip que les regidories municipals de Via Pública els posin pals a les rodes i els facin la vida impossible. I que els tractin com si encara fossin el forçut i la dona barbuda.

O haver de plantar cara a pirates. A Tarragona, a final de gener, un circ anomenat Deros els va robar les cartelleres i hi va col·locar propaganda pròpia a sobre, però mantenint el nom de Circ Cric. Resultat: confusió, mala comunicació i poc públic. La policia se'n desentén i diu que s'arreglin entre ells. I com que tot suma i els gots s'omplen, a Tortell Poltrona, li ha pujat la mosca al nas, que és una zona molt sensible de l'anatomia d'un pallasso, i ha decidit de suspendre la ronda i acomiadar les cinquanta persones que treballen per al Cric.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Treserras, ha donat la raó a Poltrona. És un bon principi. Ara, fil a l'agulla. Fets, no paraules, que diu l'amo de tots. Perquè convé de recordar que ja hi ha un projecte de llei, presentat per Ernest Benach quan encara no era president del Parlament. Per tant, ja fa uns quants dies. Poltrona diu que segurament que l'estatut o la política antiterrorista tenen prioritat. I és cert que hi ha prioritats. I que hi ha estatuts que, fets i debatuts i retallats, fan plorar i no hi ha pallasso que els pugui salvar.

Els apoltronats, tal com els anomena Tortell Poltrona, farien bé de saber que l'ànima del Circ Cric té un projecte de circ estable per a Barcelona ben definit. Sap què vol i com ho vol: capacitat, emplaçament i calendari. Ho va explicar a la presentació del llibre que Marcel Barrera ha escrit sobre ell, 'Animal de circ', publicat per Edicions Dau. Els apoltronats també farien bé de prendre nota que l'altre gran pallasso que tenim al país, Joan Montanyès 'Monti', ja no és al país, perquè l'han fitxat a Madrid per dirigir el seu projecte de circ estable, el Price. Amb l'anada de Monti i de Joan Clos a Madrid, potser hauríem d'aturar l'exportació de professionals a la capital del regne.

Editorial