Opinió

 

<77/88>

Joan Mir

07.12.2006

Andratx

Cada any, i ja en fa molts que passa, Espanya confisca milers de milions d’euros, aproximadament el doble d’allò que seria la contribució normal de les Illes Balears a l’estat. Això es tradueix en un deteriorament del nostre sistema productiu, més greu, per exemple, que no la destrucció del paisatge que perpetren els nostres polítics vocacionalment constructors. Si tanmateix Madrid se n’ha d’aprofitar, no és tan greu que ens ho quedem nosaltres, poden argumentar.

En temps de Franco, quan la intervenció de l’estat era insignificant, les nostres illes eren la província més rica, i ara som la quarta comunitat en riquesa produïda per cap, però la desena en riquesa disponible, per dessota la mitjana espanyola (hem caigut dins la meitat pobra d’Espanya, per molt que es mantingui l’estereotip de la nostra opulència). Qui ha perjudicat més Mallorca, la política de Madrid o la delinqüència autòctona? A Sineu veuen el gep dels altres i no veuen el seu, segons la dita popular. Nosaltres feim just la contrària. Ens escandalitzam pels cèntims i no ens preocupa qui roba el duro gros. Legalment, és clar.

La corrupció és inherent a la natura humana, ha manifestat Miquel Ramis, portaveu del PP, com a explicació de la més que possible delinqüència municipal d’Andratx. Jo ho veig d’una altra manera: sense negar el factor personal, que justifica la persecució i el càstig del delicte, la política que ens apliquen des de Madrid ha estès la sensació que Mallorca és un país per a esprémer (com ha passat històricament amb totes les possessions espanyoles, per una altra banda) i, en aquestes circumstàncies, els polítics andritxols han seguit l’exemple i s’han provat amb els inspectors d’Hisenda i els ministres corresponents a veure qui treia més doblers d’aquesta terra. I val a dir que és possible que Andratx sigui l’únic lloc on els mallorquins hem superat l’estat en la tasca espoliadora. Però, ves per on, serem els únics que acabarem a la presó. Si l’estat empara gent com Pedro J. Ramírez en la seva acció depredadora del litoral mallorquí, doncs… què voleu que us digui?

Editorial