Opinió

 

<5/88>

Andreu Barnils

26.04.2015

Cuatrecasas i un funeral

Entre els centenars de milers de cables diplomàtics que WikiLeaks va fer públics, apareix una vegada el nom de l'advocat català Emilio Cuatrecasas (1954). El senyor Cuatrecasas és una de les togues d'or de la ciutat de Barcelona i tres xifres l'expliquen una mica: enguany el seu despatx ha anunciat que havia facturat 255 milions d'euros, la seva empresa, Areas, 650 milions i la fortuna personal del personatge es calcula entre 550 milions i 600 milions d'euros. Aquests dies Cuatrecasas és notícia perquè la justícia l'ha condemnat a dos anys de presó i uns 6 milions d'euros. Culpable de frau fiscal. La pena de presó, com que és de dos anys i prou, se l'estalviarà. I els 6 milions, per un que en té 600.... Cuatrecasas, doncs, és lliure, i continua treballant.


El cable de WikiLeaks en què apareix Cuatrecasas és aquest, prové de l'ambaixada nord-americana a Madrid i va de màfies russes. És de l'any 2010 i detalla la trobada dels diplomàtics americans amb el fiscal espanyol José ('Pepe') Grinda González. Els EUA volien saber què feia Espanya per combatre la màfia russa i per això van convidar aquest fiscal, expert en casos reals per a explicar, i home elogiat pels americans. La traducció del cable és meva i el destacat, també:


«José 'Pepe' Grinda González va donar el 14 de gener una detallada i franca valoració de les activitats del crim organitzat (CO) tant a Euràsia com a Espanya i de l'estratègia espanyola per a combatre'l millor als tribunals. Va donar-nos 17 pàgines escrites en anglès titulades 'The Organized Crime and the Russian Mafia' que Grinda va fer servir de base per als seus comentaris, comentaris molt més explícits que el document mateix.


Grinda va valorar els desafiaments de combatre el crim organitzat quan aquest té protecció política, econòmica, social i --especialment-- protecció legal, i va celebrar un document lliurat per la delegació dels EUA que valorava l'important paper que poden tenir els mitjans de comunicació alertant el públic de les activitats i amenaces del crim organitzat. Els mitjans poden crear una atmosfera en què els polítics siguin refractaris a fer-se amics i fer favors a líders mafiosos, líders que Grinda creu que s'han de veure com figures fosques a témer.


Pel que fa a la protecció legal, Grinda va afirmar que la capacitat del govern espanyol de combatre el crim organitzat depèn en certa mesura de si la màfia compta o no amb els millors despatxos d'advocats. En aquest sentit va preguntar-se retòricament: 'Per què Cuatrecasas no para de defensar membres de la màfia russa?' (NOTA: Cuatrecasas és un dels bufets més importants d'Espanya. Tenen pàgina web, i versió en anglès www.cuatrecasas.com).»


Quin crac, en Cuatrecasas. Uns altres que el coneixen bé són els de l'associació ERVA. Aquesta associació es va crear per a ajudar víctimes dels bancs, en concret avis pensionistes estafats per les males pràctiques de Landsbanski i Lex Life. Els han robat diners i cases. I Emilio Cuatrecasas, segons l'associació, hi ha contribuït. Diuen que el seu despatx va assessorar els bancs a l'hora de llançar el producte. Cooperant en el crim. Passa que ara que Cuatrecasas ha estat condemnat per la justícia, els presumptes estafadors ja no el volen d'advocat, tal com informen les víctimes ací (en anglès). I alguns socis seus del despatx, també l'abandonen. 


Finalment, un altre que també coneix Emilio Cuatrecasas és el batlle de Barcelona, Xavier Trias. El batlle es va fer acompanyar per Cuatrecasas a Nova York en viatge oficial, i en vaig fer crònica. Encara recordo l'impacte que em va fer veure com Trias xerrava i un senyor, amb tota la cara, no callava. Però ningú no s'atrevia, ni el batlle, a fer-lo callar. Era Cuatrecasas lligant a la barra. La sorpresa va ser grossa quan, al final del discurs, Trias no únicament no es va queixar, sinó que va deixar anar aquesta frase: 'I bé, amics catalans de Nova York, si teniu cap proposta o idea, doncs parleu amb Emilio Cuatrecasas, director de Barcelona Global. Em va semblar que veia visions. Efectivament, l'advocat Emilio Cuatrecasas, proper al PP, a qui el català fa nosa, il·lustre membre del Puente Áereo, era director de Barcelona Global (ara president d'honor), l'entitat privada que pretén portar negocis a Barcelona. L'entitat que acompanya el batlle en el viatge. Molt pitjor va ser l'endemà, quan vaig veure les fotografies de la trobada entre Xavier Trias i Michael Bloomberg, batlle de Nova York: Cuatrecasas sempre surt al mig de la foto, dominant. Entre tots dos batlles, l'advocat de la màfia, que diria el fiscal Grinda. 


Quin crac, en Cuatrecasas. Del principi fins al final. Lliure, i treballant. I no exagero, que només cal veure aquest BOE de dimarts passat. Calentó, calentó. No té ni una setmana: es veu que Cool Bananas, l'empresa de Pau Garcia Milà impulsada per Andreu Buenafuente, volia inventar-se una nova xarxa social, Bananity. La xarxa social on en lloc de persones se segueixen idees. Un idea, com tantes, que no ha arrelat, i una empresa que se n'ha anat a l'aigua. Ara deutes amunt i avall. Doncs al BOE apareix que el despatx Cuatrecasas n'és l'administrador concursal. O, dit d'una altra manera, Cuatrecasas és l'advocat del funeral.

Editorial