Opinió

 

<3/88>

Andreu Barnils

25.01.2015

Perdem

Hi ha un vell acudit que fa així: 'Quants votants fan falta per a canviar una bombeta? Cap, perquè els votants no canvien mai res.' La demostració pràctica d'aquest amarg acudit ens la trobem en la història d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona. Efectivament, en trenta anys de govern municipal a Barcelona, i encarregant-se d'àrees tan delicades com ara Habitatge, ICV ha demostrat que els votants no canvien res. Els hem tingut allà dalt, sí, però de què ha servit? De ben poca cosa. Ho demostra el dramàtic cas del 4-F i les tortures de la guàrdia urbana. Si jo no he votat mai a ICV és perquè he vist que no servia per a canviar la bombeta. De moment, continuem a les fosques.


És des de la tristor que m'encaro a les eleccions municipals a Barcelona perquè sóc dels qui volia el tàndem Ada Colau-CUP. Crec que aquesta coalició no hauria estat tan sols una opció guanyadora, sinó també transformadora. Perquè d'això es tracta, quan la bombeta no funciona: de canviar-la. Sóc dels qui crec que la CUP podria aprendre molt de la Colau, i la Colau de la CUP. I tots plegats, de la suma: eren energies molt diferents però que sumaven a fi de bé. En paraules d'Ada Colau mateix: si voto sí-sí és perquè hi veig una oportunitat de canvi.


Però ara em trobo que la CUP anirà per una banda i la Colau, per una altra. Dos amors divorciats. Per mi, hi perdem tots. Que Guanyem sigui la combinació d'ICV, Podem, Procés Constituent i Ada Colau és, per gent com jo, un desastre absolut. Mira que tenia ganes de votar l'Ada Colau. Ganes és poc. Però és impossible que voti una combinació com aquesta. Guanyadors potser ho seran. Dubto que siguin transformadors perquè, vista l'experiència, ningú no m'assegura que la bombeta es canviarà si hi ha membres d'ICV que tenen poder. A mi, amb ICV, em passa una cosa terrible: els escolto i no me'ls crec. 


Jo no tindria cap problema a votar Guanyem si volgués guanyar per guanyar, que això és Podem. Tampoc no tindria problema a votar-lo si volgués tenir presència institucional que servís per a netejar consciències. Els alts càrrecs d'ICV fa trenta anys que ho fan a meravella. A mi, en fi, em sap molt greu que la gent de Procés Constituent i Ada Colau no ho vegin com jo. I no sóc l'únic: trobo significatiu que gent com Itziar González no se sumin a Guanyem. Veurem com acaba, però de moment no s'enfila al carro. Un detall que no m'ha passat per alt. Perquè si algú podia fer neteja dins la santa casa de l'Ajuntament de Barcelona era precisament ella: ningú com l'Itziar per a saber en quins racons cal fer neteja.


Quines ganes no en tenia, Déu meu, de poder votar l'Ada Colau. Poca gent respecto com la respecto a ella. A més a més, hauríem pogut tenir una dona a la batllia, que prou falta que ens fa. Però sense els vots de la CUP, no crec que passi. I, encara pitjor: ves que no vegem durant la campanya electoral com ens tirem els plats pel cap gent que pensem igual en el 90% de les coses.


Si això no és perdre-hi, ja m'ho explicareu.

Editorial