Opinió

 

<3/88>

Rafa Xambó

09.02.2013

Rafa Xambó: Els qui han enfonsat RTVV es queden als seus llocs de treball

Avui és un dia molt trist per als mitjans de comunicació públics, per al País Valencià i per a la democràcia. Des del despatx del CPP de RTVV a Burjassot, veig buit l’aparcament dels directius. Aquesta colla de gent mediocre i covard que no han tingut el valor d’acudir al centre de treball a mirar a la cara la gent que els ha tret la faena endavant mentre ells protegien corruptes, mal compraven documentals, censuraven, vetaven intel·lectuals i artistes... Els qui han enfonsat RTVV es queden als seus llocs de treball.


Vindran dilluns quan ja els hauran netejat el paisatge humà. 430 treballadors i treballadores ja no tornaran dilluns. I ells, els directius culpables d’aquesta ruïna, continuaran fent el mateix subproducte infecte que ens avergonyeix a tots. Han enviat els correus electrònics aquest matí. No sabem si estaven enviant-los des d’aquesta mateixa casa, si ho havien deixat preparat informàticament i no s’han molestat ni en venir, o si els han enviat des de fora. No han facilitat cap llistat als representants dels treballadors ni a mi com a membre del Consell d’Administració.


Hem hagut d’anar construint la llista a mesura que els companys i companyes trucaven i informaven. Finalment, ens hem assabentat per una agència de notícies que han enviat 1167 e-mails. Que despatxen 843 treballadors, dels quals 430 ja no vindran dilluns a treballar, i comuniquen a 324 que continuen. Entre els despatxats, tot el més granat, el bo i millor del periodisme televisiu valencià de les darreres dècades, i també un bon grapat de tècnics que han demostrat la seua capacitat una infinitat de vegades fent funcionar aquesta televisió. Quasi tots els veterans van al carrer. Han segut molt incòmodes per a aquesta colla de manipuladors protectors de presumptes corruptes. La llista seria massa llarga i també em podria deixar algú, cosa que no voldria. El meu homenatge personal i el meu agraïment a tots.


De tant en tant, sorprèn entre els noms algun addicte al credo popularista. En aquests casos, sempre són avisos per a aplicar-los l’acomiadament el 31 d’agost. Tot fa sospitar que es una operació de maquillatge i que, molts d’aquests, es decidirà després que són necessaris i no se’ls despatxarà. Una vegada més repugna constatar, com ja feren en la ràdio, que les dues treballadores que patiren abusos sexuals del sàtir sàtrapa Vicente Sanz, també van al carrer.


Quan preparaven l’ERO, demanaven als treballadors que declararen si tenien també la parella, marit, dona, companya o company, treballant a l’empresa. Se suposava que era per no destruir el futur familiar i mantenir el treball d’algun dels dos. Ara s’ha vist que era per a castigar més durament. Una considerable quantitat de parelles de treballadors desafectes han anat al carrer tots dos. La crueltat d’aquesta gentola és insuperable. I el nostre repertori d’insults, desqualificacions i descripcions del seu abjecte comportament immoral es queda curt davant la seua gosadia. Han destruït el treball d’anys, destrueixen trajectòries professionals dignes i arrasen el patrimoni cultural audiovisual de tots els valencians.


No oblidarem aquest dia. Com no oblidem el dia que tiraren els companys de Ràdio 9 i els de l’ens RTVV. Continuarem lluitant contra aquesta casta clientelar i corrupta que ens vol negar un futur de comunicació democràtica, de qualitat, en valencià i al servei de la ciutadania. Des d’ara mateix, comencem a preparar la nova RTVV que ressorgirà de les cendres i de l’enginy i creativitat dels seus treballadors. El dia que els guanyarem democràticament a les urnes i recuperarem aquest mitjà públic per a tots els valencians és cada vegada més a prop.


Comunicat de Rafael Xambó
Conseller d’Administració de RTVV a proposta de Compromís

Editorial