Opinió

 

<98/169>

Vicent Partal

24.03.2010

Costa d'entendre

Ahir amb bombo i platerets Iberia va ensenyar el nou hangar de manteniments que està creant a l'aeroport de Barcelona, gràcies a un substancial ajut econòmic del Consorci de la Zona Franca. Que no deixa de ser curiós que ajude a una empresa decidida des de fa anys a maltractar i humiliar la ciutat i els seus passatgers.

De l'aeroport de Barcelona ixen més de dos-cents cinquanta vols cap a més de dues-centes ciutats de tot el món. Però de l'aeroport de Barcelona Iberia només vola cap a Madrid. Fa anys, per exemple, Iberia va abandonar els vols directes que feia a nord-amèrica, tot afirmant que des de Barceloba no hi havia negoci. I va i resulta que avui tenim vols directes a Vancouver, Montreal, Toronto, Chicago, els dos aeroports de Nova York, Filadèlfia i Atlanta. Amb tres companyies distintes volant, cada dia!, a Nova York. Per no haver-hi mercat ausades el mercat que hi ha. I el mercat que Iberia desprecia.

Iberia va crear una low-cost, l'actual Vueling, i va eliminar totes les rutes des de Barcelona, totes. Tot cap a Madrid. Per això resulta sorprenent que nosaltres encara els premiem amb la possibilitat de crear un hangar de manteniment, que és una gran negoci per a la companyia. I per això resulta sorprenent que el Consorci de la Zona Franca assumisca una quarta part de la despesa que suposa la construcció de l'edifici, uns 25 milions d'euros. L'aeroport necessita un hangar d'aquests, això és cert. Però que el faça Iberia sona a broma i caradura. Que guanya Iberia amb això? Doncs que fins ara amb un hangar semblant a Madrid ingressava uns quaranta milions a l'any i ara preveu que ràpidament a Barcelona n'ingressarà vint més a l'any. O siga que no volarà des de Barcelona però farà negoci a Barcelona a costa d'altres que sí que volen des de Barcelona.

Ja ho sé que a Aena mana Zapatero, Pepiño Blanco i els seus xicons i ja ho sé que al consorci manen Jordi Hereu, és clar, i Manuel Royes. Però senyor quina manera de fer el pallús...

PD inevitable: I saben qui és el secretari general d'aquesta cosa del consorci? Guerau Ruiz Pena, el polèmic encarregat de liquidar els comptes del més polèmic encara Fòrum de les Cultures. Soci de Pascual Estivill, ex-responsable de seguretat ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona, regidor del PSC...

Mail Obert