Opinió

 

<98/169>

Vicent Partal

02.03.2010

Esperant

Després d'haver vist la seua web, no sabem gran cosa més de què pensa fer el ciutadà Laporta. Continua demostrant una calculada ambigüitat que alimenta la idea que es presentarà, però no concreta prou, i no sé si aquesta és la millor estratègia...

Anem a pams. Potser no pot fer res més. Sóc conscient que és poc compatible ser president del Barça i presentar-se a les eleccions, però ell no ha triat el calendari. Les eleccions s'acosten i el final de la seua presidència al Barça serà massa a prop. No pot esperar a deixar el club per començar a escalfar l'ambient, i, com més temps passe, més complicat serà tot.

D'entrada, Laporta haurà d'aclarir si vol anar sol o si se suma, com siga, a Reagrupament o a qualsevol altre projecte. I, aquesta decisió, no la pot prendre ni decidir ell tot sol, perquè els partits, tots, comencen a fer llistes i a decidir qui va primer i qui, segon. Això escurçarà el límit de temps de què disposa o complicarà el procés de proclamació, si després calgués refer allò que s'haja votat.

Però no és únicament això. Laporta té una figura pública clara i una imatge molt ben formada, però no sabem gaire quin és seu discurs polític. I si vol dirigir una força política decisiva, alguna cosa haurà d'explicar. És evident que la independència serà el seu lema, i sembla més que probable que es proclame transversal: partidari de sumar per damunt de les ideologies en un projecte que suma. Molt bé. Però què en pensa, del món? Vull dir de totes les altres coses? Quina mena de president tindrem, si arriba a ser-ho? Què n'opina, d'això que ha passat a Salt? O de l'allau de robatoris violents de Barcelona? Quina relació voldria tenir amb el Bloc Nacionalista Valencià o amb el PSM? Creu que un partit nacional s'hauria de presentar a les eleccions espanyoles? Troba correcte que es puga practicar un avortament a partir dels setze anys? Retallaria els ajuts als bancs i a les caixes, si demostren beneficis? És partidari de la via ràpida per a l'entrada d'Islàndia a la Unió Europea? Què en pensa, de la promoció del programari lliure? Li sembla que n'hi ha prou amb la llei del cinema?

No cal que, tot això, ho responga en un dia, però serà difícil que Joan Laporta puga fer res seriós en política sense encarar, una hora o altra, preguntes concretes com aquestes. La web inaugurada ahir és, en aquest sentit, una operació promocional hàbil, però que ens ha deixat allà on érem: esperant. I he de dir que, personalment, esperava una mica més de concreció o, si més no, una mica més de riquesa de continguts. I diria, per alguns comentaris d'origen divers que vaig rebre ahir, que no sóc pas l'únic.

Mail Obert