Opinió

 

<91/169>

Vicent Partal

19.07.2010

Òmnium

Ara que ha passat una setmana de la manifestació és hora de dir-ho: les coses no passen perquè sí. I en aquest cas Òmnium va tenir un paper essencial que cal reconèixer i que ens hauria de portar a reforçar tant com puguem una institució que ha guanyat aquests darrers anys una centralitat i una credibilitat indiscutides.

És evident que la manifestació no és Òmnium i prou. Ningú no ho pretén, això. Però Òmnium va tenir un paper decisiu en la convocatòria, en el desenvolupament i en l'èxit. Va tenir el paper central probablement perquè podia fer-lo. Perquè és una institució apreciada i amb credibilitat, que ha sabut passar per la difícil maroma de la independència dels partits i de les institucions sense eixir-ne escaldada.

Això ha estat així per l'esforç tenaç de la gent que des que es fundà, sota la dictadura, fins avui ha sabut aportar treball, qualitat i saber fer a una entitat que entén que llengua i cultura és essencial per a fer país. Amb Acció Cultural del País Valencià o Obra Cultural Balear, però també amb moviments com Escola Valenciana, Òmnium representa la punta de llança de la societat civil, organitzada, activa i capaç de dirigir i aguantar tota mena de pressions quan la situació esdevé més difícil.

Òmnium, a més, ho fa, tot això, amb tan sols 20.000 socis. Una manera de regraciar-li l'esforç de la manifestació seria d'apuntar-s'hi i de fer més forta aquesta entitat clau de la societat civil. Ho podeu fer sense eixir d'internet.

Mail Obert