Opinió

 

<89/169>

Vicent Partal

21.10.2010

Zapatero com MacArthur

Conten, no he sabut mai si és cert o atribuït, que en una ocasió van retreure al general Douglas MacArthur que retirava les tropes, i que ell va replicar: 'No ens retirem, ans avancem en direcció contrària.' Just això mateix féu Zapatero ahir.

En efecte, el president del govern espanyol féu fer ahir un tomb copernicà a la seu política, als seus principis i als seus aliats. Això no és sorprenent, vistes les coses que ha fet aquests anys. Allò que no sé si és sorprenent o significatiu és que s'ha decidit, com MacArthur, a avançar en direcció contrària. Si va arribar al poder anunciant un nou partit socialista i una manera de governar, ahir es va acabar la broma. Segurament, cal dir-ho tot, perquè no li tocava més remei.

Així, en l'enèsima tombarella política del seu mandat, Zapatero ha recorregut a la vella guàrdia del partit socialista, als qui saben des de fa dècades com va el món. I els ha posats al govern i al partit –apartant, de passada, la controvertida Pajín al ministeri amb menys competència que hi hagi hagut mai i que hi haurà.

La remodelació ha posat fi a la paritat home-dona del govern, i pràcticament al poder femení de la Moncloa (Salgado aguanta perquè les conseqüències de treure-la serien nefastes), i ha engegat avall els dos ministeris estel·lars del president: el d'habitatge i, sobretot, el d'igualtat. ZP havia arribat a dir que el seu pas pel govern seria recordat d'ací a unes quantes dècades pel ministeri d'igualtat. Però resulta que ha hagut de tancar-lo i de rebaixar qui n'era titular, i la que ho era d'habitatge, a una sorprenent secretaria d'estat.

Aconseguirà amb tot plegat de redreçar el rumb? No ho sé. Sincerament, em sembla que li serà molt difícil. Però, sigui com sigui, caldrà estar atents, aquestes setmanes vinents, a veure si Zapatero es reinventa una vegada més o si aquest avançar en direcció contrària és simplement la manera com un partit convuls, tens i espantat pel futur, prova de frenar i de reconduir el seu MacArthur particular.

Mail Obert