Opinió

 

<86/169>

Vicent Partal

21.01.2011

Youtube: èxit i persistència

Ahir ens vàrem despertar tots amb una important alegria: YouTube, finalment en català. Era una anomalia en el sistema de Google, tan atent en general a la nostra llengua, però també una amenaça important de futur. Internet camina cap al vídeo i cap al mòbil i que ni YouTube ni Apple foren en català feia perillar tot quant havíem guanyat aquests anys.

En mig any, tanmateix, les coses han canviat sobtadament. Apple ha intoduït el català a l'iOS i, de moment, tant l'iPhone com l'iPad ja hi parlen. Encara hi ha molt de camí a fer, però la base ja és traçada. I amb la catalanització de YouTube podem començar a respirar tranquils. No ens trobem en inferioritat de condicions, com fins ara.

Però, com sempre, tot plegat no voldrà dir res, si deixem de fer feina. Ara cal que produïm, com a país i com a cultura, més audiovisuals; cal que les empreses, les institucions i les associacions adopten el costum d'ensenyar-se en vídeo. Cal que sigam molt més presents en totes les pantalles. Cal que incorporem que internet es desplaça de l'ordinador al mòbil i a la pantalla de televisió i que s'obre, per tant, al cent per cent de la població. Però, el perill principal, sembla que l'hàgem superat amb la perseverança que la cultura catalana demostra des de fa molts anys a internet.

I dit tot això, ens hauríem de fixar un altre objectiu: Twitter. A parer meu.

Mail Obert