Opinió

 

<86/169>

Vicent Partal

15.12.2010

Calia?

Si no canvia d'idea, CiU donarà suport a l'extensió de l'estat d'alarma i salvarà, doncs, Zapatero, amb l'ajut inestimable del PNB. No ho entenc. Perquè, si ningú ha de ser especialment recelós de la militarització de la democràcia espanyola, supose que som nosaltres i els bascos. No?

Ja vaig prendre rotundament posició contra la imposició de l'estat d'alarma en el moment que es va dictar. Vaig dir, i ho repetesc, que posar sota control militar, ni que siga un sol civil, és una greu, important, amenaça a la democràcia. I ho continue creient, encara que sembla evident que la majoria de la gent no ho veu així. Ni creu que siga significatiu que una disposició tan extraordinària no s'haja aplicat fins avui, i això que hi ha hagut situacions molt més greus que no la vaga de controladors. Insistesc i ho precise: el precedent, ni que fóra tan solament això, és greu, per molt que, aparentment, no preocupe gaire la gent.

Cosa que encara m'alarma més, perquè posa en relleu l'eficàcia de la maniobra: una situació que causa una indignació generalitzada és la millor excusa imaginable per a aplicar per primera vegada una mesura que tots els governs havien evitat en democràcia. I que a la segona, com és natural, s'aplicarà amb més normalitat encara; amb menys excepcionalitat, si més no. Fins que semble un costum innocu, gairebé.

I és per això que em molesta el vot favorable dels diputats de CiU –en el benentès, com crec, que el lector suposa que done per fet, en aquest cas i en qualsevol altre, que el vot dels diputats del PSC, del PSPV i del PSIB és un simple 'sí bwana'.

Però, el de CiU? I el del PNB? Que ignoren les atribucions extraordinàries que la constitució espanyola reserva a l'exèrcit en cas de separació? En el cas de la nostra separació? I si no les ignoren, que no les ignoren, no creuen precisament que normalitzar la intervenció de l'exèrcit en la vida pública és un greu precedent que no ens afavoreix gens? Calia, fer això, doncs? Calia un vot tan gratuït i de tan poc principi? Ho demane.

(Article 8 de la constitució espanyola vigent: 'Les Forces Armades, constituïdes per l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire, tenen com a missió garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar-ne la integritat territorial i l'ordenament constitucional.' Doncs això...)

Mail Obert