Opinió

 

<86/169>

Vicent Partal

13.12.2010

Un començament esperançador

La Barceloneta va estrenar ahir el vot avançat de la consulta sobre la independència a Barcelona. I el resultat fou un èxit clar, vist que un vint per cent del cens electoral es va acostar a les urnes. El tabú que Barcelona era un lloc impossible per al referèndum, doncs, va començar a caure ahir, i això és un magnífic senyal.

És cert que no és un barri amb gaires habitants (té un cens de 10.002 electors), però això no desvirtua el fet que 2.021 votants s'acostassen a les urnes, en una jornada que, a més, no era l'oficial de la consulta. És cert, també, que hi havia molta atenció concentrada i que fins i tot l'oratge hi va ajudar. Però, en la balança contrària, també podríem dir que és un barri tradicionalment molt abstencionista i que, sociològicament, no és pas el més nacionalista de la ciutat.

Amb la votació avançada d'ahir, doncs, el 10 d’abril ha fet un principi esperançador. Ha avisat que Barcelona pot ser una sorpresa, fins i tot sense necessitat de comparar aquest resultat, ni resultats com aquest, amb el final ridícul del referèndum oficial sobre la Diagonal.

Ahir, a més, polítics de formacions nacionals diverses es van trobar i van votar plegats; van unir-se per donar impuls al procés. És una molt bona notícia. Malgrat tot, la consulta del 10 d'abril arriba en un bon moment, propici perquè els partits situen la capacitat de col·laborar per damunt dels interessos partidistes que tanta força tenen en temps d'eleccions.

Després d'anunciar els vots, Alfred Bosch va demanar ahir paciència i que ningú no extrapolàs el resultat. Té raó. Ara cal anar sumant. Cal posar delit, esforços i diners a fer possible un bon resultat en la consulta barcelonina. Ahir a la Barceloneta es demostrà que tot plegat no era cap utopia. De bell nou, tot depèn de nosaltres...

Mail Obert