Opinió

 

<86/169>

Vicent Partal

03.12.2010

La Ford no canta l'himne

Ford avisa que o hi ha tren directe a Europa o se'n va de València. Punt final. És la conseqüència de tenir una classe política que no pensa sinó a ofrenar noves glòries a Espanya. Una estratègia ruïnosa, com es pot comprovar.

Ruïnosa perquè, en la idea d'Espanya, i ho expressa magníficament Germà Bel en el seu darrer llibre, solament hi encaixa la concepció radial a partir de Madrid i amb la finalitat d'ofrenar noves glòries a Madrid. La broma és minsa, i amb l'estrena del TGV València-Madrid d'ací a uns quants dies serà molt més senzill i ràpid d'anar de València a Madrid i de Barcelona a Madrid que no de València a Barcelona... i a Europa. Sensacional i clarivident. Que ho expliquen a la Ford.

Aquest és el resultat de l'obsessió malaltissa per fer el joc a Madrid i per evitar la relació amb el Principat. I ens porta on ens porta: a ser la platja dels madrilenys com a única alternativa econòmica de futur, suposant que això siga una alternativa de res.

Des de l'alimara de la mundialització la Ford ha parlat clar. És inexplicable que dècades després de la primera línia de gran velocitat espanyola encara avui no es puga anar com cal de València a Barcelona, Perpinyà i cap amunt.

No té cap explicació, diuen ells. Però s'equivoquen perquè n'hi ha una: la dominació política, colonial quasi, del País Valencià i la docilitat de la població a l'hora d'acceptar qualsevol cosa que vinga d'Espanya. Continueu cantant, feliços, l'himne, la sarsuela del mestre Serrano, i ja veureu on acabarem...

Mail Obert