Opinió

 

<80/169>

Vicent Partal

31.05.2011

Amb pressa

En un altre article dels que publiquem avui Diego Gómez explica amb claredat que el nou projecte, que vol posar fi a les línies escolars en català a València (...i a les Illes, que tot arribarà), no naix ni prové de la hipotètica autonomia valenciana, sinó de la FAES i del seu model centralitzador. Això és cert. Però, dit això, l'atzagaiada de Font de Mora té també un valor en clau valenciana: la por.

Aquests darrers mesos el Partit Popular valencià ha emprès una línia extremadament dura que tenia un episodi clau en la persecució contra TV3 i que ara en té un altre en aquest atac contra l'escola valenciana. No són atacs menors. Són atacs que van al cor del sistema cultural valencianista i que per això produeixen molts anticossos. El tancament de TV3 pot ser considerat un èxit pel PP, segons com, però la reacció que ha suscitat sembla que li ha portat un problema inesperat, amb la irrupció al parlament i a l'ajuntament del cap i casal del nacionalisme polític.

Fa pocs dies Xavi Sarrià comentava, també ací a VilaWeb, que cada vegada és més difícil d'amagar un cert País Valencià, que cada vegada el Partit Popular té més dificultats per a mantenir la ficció que fa invisible el nacionalisme cultural i el polític. Han fet un gran esforç per aconseguir-ho i ara s'adonen que per camins diversos l'aigua es desborda i corre fora de la sèquia prevista.

A la vista d'això, i a la vista que tot indica que el PP ha tocat sostre i comença a baixar, segurament que l'operació Font de Mora ha estat dictada també per la prevenció. 'Fem-ho ara que encara podem', com si digueren. Tot i saber que la resistència serà molt i molt notable i que ja veurem si ho aconseguiran. Perquè no podem oblidar que, l'escola valenciana, l'han mantinguda sobretot les desenes de milers de famílies que cada any n'han fet opció i que ara no deixaran de fer-ne, per més invents que els vulguen vendre.

Mail Obert